Најновије вести

Царина Србије за РСЕ: Није било враћања камиона са Косова

Управа Царина Србије од 30. маја није враћала камионе који су превозили робу која је пореклом са Косова, наводи се у одговору Управе Царина за Радио Слободна Европа.

 

На питање да ли је од 30. маја, када су уведене нове трговинске мере косовске владе, Царина враћала камионе са косовском робом који поседују документа са ознаком “Република Косово”, из Управе Царина Србије одговарају да враћања није било јер је “у документацији коришћена ознака ‘XК’ која је у складу са статусно неутралним означавањем” Косова.

Када је реч о камионима са робом из Србије, у одговору Царине се наводи да је са Косова враћено укупно шест камиона.

Свих шест камиона су, стоји у одговору, враћени са прелаза Мердаре и Кончуљ, док на прелазима Рудница и Брњак није било враћања камиона са робом из Србије.

“На излазној страни царинских пунктова Мердаре и Кончуљ стоји 35-40 камиона који нису ни покушали да пређу са робом, јер не испуњавају услове који се тичу документације коју захтева приштинска страна”, пише у одговору Управе Царина, где се додаје да су се возачи о условима које тражи косовска страна информисали прелазећи пешке на територију Косова.

Са прелаза Рудница и Брњак, одговарају из Управе Царина, камиони са робом из Србије нису враћани “јер нису ни покушавали да пређу границу свесни да документација коју поседују не испуњава услове које захтева приштинска администрација”.

“Са ових пунктова није враћен ни један камион. На српској страни пункта Рудница чека око 55 камиона, а према информацијама из система ка том пункту упућено је око 130 камиона чији се долазак очекује”, стоји у одговору, уз напомену да на Брњаку чека пет камиона, и да је “у најави долазак још око 25”.

Некад таксе, сада мере: Губици на обе стране

Из Царине напомињу и да транзит робе из Србије у друге државе преко Косова “функционише без проблема”.

“Само је на пункту Рудница враћен један српски камион који је превозио робу ка Албанији”, наводи се у одговору Управе Царина.

Подаци косовске царине се, међутим, разликују. Раније је портпарол Царине Косова Адриатик Ставиљеци (Ставилеци) потврдио за РСЕ да је услед спровођења нових мера реципроцитета Владе Косова, које су донете 30. маја, из Србије враћено 15 камиона робе.

Косово увело додатне мере Србији

Влада Косова је у суботу, 30. маја увела додатне трговинске мере Србији, забранивши употребу докумената за пољопривредне и индустријске производе који користе “називе места који садрже елементе који су у супротности са Уставом Косова, без именовања државе, који се не ословљавају са Република Косово, и садрже било какав елемент који пориче независност и суверенитет Републике Косово”.

Нове мере обавезују косовску Агенцију за храну и ветерину да фитосанитарне и ветеринарске сертификате издаје са грбом и називом “Република Косово”, а један од косовских предузетника је изјавио за РСЕ да због тих докумената није ни било покушаја за извоз робе у Србију, јер их српска страна не би прихватила.

Подели на: