Најновије вести

Чување српске културе и традиције

У Грачаници представљена нова књига Ратка Поповића – ”Старосрпска песма КиМ”

 

Очување песме и певања повезано је са очувањем језика а самим тим се рефлектује на очување самог народа. Онолико колико ми будемо очували своју културу-песму, ми ћемо у тој мери опстати као народ, каже етномузиколог Сања Ранковић

Промоција књиге ”Старосрпска песма Косова и Метохије ” одржана је у Грачаници у просторијама Ансамбла народних песама и игара ”Венаћ’, у присуству његових чланова. Аутор Ратко Поповић, секретар  Културно-просветне заједнице Косова и Метохије која је издавач поменуте књиге, рекао је да је тај простор одабран јер поменути ансамбл, између осталог, негује и од заборава чува културу и народно стваралаштво Старе Србије.

Он каже да је књига ”Старосрпска песма Косова и Метохије” морала да настане и да је она производ  дугогодишње чежње и рада на томе да се забележи један тренутак у коме се све основне вредности поништавају, и када се све са ових простора полако занемарује.

-Прионули смо на посао и издали књигу са нотним и текстуалним записима са седам предходних фестивала, који носи име као и поменута књига, а који за циљ има да се стара српска песма отргне од заборава. За нас је ова књига од великог значаја и не само то, за њу су заинтересовани музиколози из осталих крајева Србије. Осим што чува од заборава народно стваралаштво уједно и мотивише млађе људе да истрајавају у томе да кроз појање  негују тај део наше културе и преносе на нове генерације. У овом послу прикупљања песама имамо подршку Министарства културе, рекао је Поповић, аутор књиге.

Говорећи о књизи др Сања Ранковић, етномузиколог са Факултета музичке уметности у Београду, каже да је она једно сведочанство о овом простору, али и времену у коме су оне настајале.

– У књизи је раздељен тај музички део на неколико сегмената, односно подељења је по фестивалима. Ти записи могу бити веома корисни за наставнике музичког, за Културно-уметничка друштва, за свакога ко жели да ревитализује ту певачку традицију. У њој се налазе песме које су различите старости и које обухватају читав простор Косова и Метохије, рекла је др Ранковић и додала:

Очување песме и певања повезано је са очувањем језика а самим тим се рефлектује на очување самог народа. Онолико колико ми будемо очували своју културу-песму, ми ћемо у тој мери опстати као народ. Зато је важно да често подстичемо младе да негују и чувају традиционално певање.

Милош Митић, шеф уметничког  сектора Ансамла ”Венаћ’ каже да  је можда мало неочекивано да се књига прво представи играчима.

-Руководили смо се тиме да њима овај посао повремено постаје рутина, јер када сваки дан радите овакав посао деси се да скрајнете са ума шта је права тежина онога што радите. Основа нашег посла је чување те традиције, посебно у српским срединама које су угрожене ка Косову и Метохији, и врло је битно да знамо шта одакле потиче, начин на који је сачувано, ко се тиме бавио и колико је било тих људи који су се у различитим временима и условима бавили очувањем традиције и народне песме. Они су нама добар, а и врло често једини, извор нечега што ми стварамо на сцени, рекао је Митић.

Промицију књиге употпунио је појац из Новог Брда, Драган Филић, који је отпевао стару српску песму из његовог родног краја.

     М.Ч.

Подели на: