Најновије вести

Да нисмо прихватили гарантована места у косовској влади, препустили би их миљеницима Приштине из српског народа

У случају да нисмо прихватили гарантована места у новој Влади, то би било врло неодговорно према грађанима који су показали јединствно 6. октобра, али би дало простор да миљеници Приштине без подршке грађана заузму позиције које припадају српском народу и одлучују на штету грађана, као што су радили у ситуацијама када су то могли. У таквој ситуацији међу првим законима који би се нашли у скупштини би били закон о отимању српске културне баштине и светиња Српске православне цркве. Тако нешто никада не смемо дозволити. А што се тиче ових критика, оне долазе од неодговорних појединаца – рекао је Симић

 

Четири месеца од ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији формирана је влада у Приштини. Два загарантована министарска места припала су Српској листи. Зашто је Српска листа често на удару од појединаца и у Приштини и у Београду,због учешћа у привременим институцијама у Приштини и шта за Србе на КиМ значи економско и политичко јачање Србије, одговоре нам је дао потпредседник Српске листе и посланик у парламенту у Приштини, Игор Симић.

  • Да ли је интерес Срба на КиМ да њихови представници буду у институцијама или ван њих, односно шта би Срби добили бојкотом привремених  институција  у Приштини?

Српски народ, али и сви грађани који Србију доживљавају као своју земљу на Косову и Метохији, плебисцитарном подршком је послао јасну поруку Приштини, али и међународној заједници да само Српска листа, која следи политику председника Александра Вучића има њихову подршку у борби за права и интересе српског народа унутар приштинских институција. У случају да нисмо прихватили гарантована места у новој Влади, то би било врло неодговорно према грађанима који су показали јединствно 6. октобра, али би дало простор да миљеници Приштине без подршке грађана заузму позиције које припадају српском народу и одлучују на штету грађана, као што су радили у ситуацијама када су то могли. У таквој ситуацији међу првим законима који би се нашли у скупштини би били закон о отимању српске културне баштине и светиња Српске православне цркве. Тако нешто никада не смемо дозволити. А што се тиче ових критика, оне долазе од неодговорних појединаца.

  • Српска листа је честа мета Приштине због консултација са Београдом, али  тако се нешто може чути и од појединаца из српског националног корпуса. Шта је циљ једних, а шта других?

Више је него јасно да јединство које је остварено кроз постојање Српске листе смета свима који би више волели да Срби буду разједињени, а самим тим и слаби, у изузетно тешким и изазовним временима у којима се налазимо. Упркос анимозитету који појединци више и не крију према Српској листи ми ћемо наставити да чувамо и унапређујемо и јединство и своје односе са нашом државом, јер је то једини пут нашег опстанка. Свако ко се усуди да се томе успротиви најдиректније удара на темељ опстанка и постојања Срба на Косову и Метохији, и то није случајност.

  • Да ли се побољшала безбедност Срба на КиМ од вођења бриселског дијалога и очекујете ли његово обнављање?

Ма колико да су преговори тешки они су једини начин да се спусте тензије и грађани окрену ка животним питањима. Непостојање дијалога погодује само онима који су навикли да у муљу остварују своје личне, најчешће материјалне интересе. Подаци показују да је увек у тренуцима када није било дијалога број напада у којима су жртве Срби, њихова имовима или наша света црква, се повећавао.

  • У којој мери економска снага Србије, али и позиционирање њене спољне политике утиче на живот Срба на КиМ? Имате ли утисак да међународни фактор, данас, има мало више слуха за потребе српског народа на Космету?

Свако јачање Србије се најдиректније одражава на живот Срба на Косову и Метохији. Јачање наше земље у економском смислу је основни предуслов јачања позиције наших грађана на Косову и Метохији. Најбољи показатељ ових односа је реализација плана председника Александра Вучића „Србија 2020-2025”, у оквиру кога преко Канцеларије за Косово и Метохију држава инвестира у реализацију више од 349 пројеката у вредности од преко 150 милиона евра. Јачање економске моћи прати јачање и међународног угледа Србије, а тиме је и положај нашег народа али и нас као његовог политичког представника оснажена. Што се међународне заједнице тиче, уз сво поштовање према њима, лично сматрам да се морамо уздати у своју земљу, нашу Србију, јер да нема њене подршке и финансирања наших школа, здравстевних установа, Универзитета, специјалних служби, локалних и других институција не би постојао живот за Србе и неалбанце на Косову и Метохији. Р. Комазец

Подели на: