Најновије вести

Да заједно чувамo веру и традицију два народа

Трибина Српско -грчког друштва одржана у Грачаници

 

Поводом десет година рада и постојања покрајинског одбора српско-грчког друштва, удружење  Српско-грчко друштво и Дом културе у Грачаници, организовали су трибину на тему ”Уједињење ради очувања хришћанства и православног идентитета Грка и Срба у доба глобализације”.

О потреби сарадње два братска народа говорили су проф. др Алексиос Панагопоулос, председник Српско –грчког друштва проф. др Христос Алексопулос, Славиша Филиповић, повереник за Косово и Метохију и историчар Александар Гуџић. Модератор трибине био је политиколог Бојан Милић.

Говорећи о овој важној теми окупљенима у Дому културе, др Христос Алексопулос рекао је да Косово и Метохија представљају јединствен пример у свету где глобализација није победила православни дух.

-У ери глобализације, када технологија и вештачка интелегенција добијају примат, ми морамо да градимо заједништво. Кроз наше заједништво чувамо веру и традицију коју су нам оставили преци, а коју ће наследити генерације које долазе. Заједништво је нешто што се осети када посетим сваки манастир и светињу на Косову и Метхији, осети се дух наших славних предходника у заједништву са нашим надањима да их будемо достојни, казао је др Алексопулос.

Према његовим речима, глобализација се може искористити тако што ћемо науку, технологију и све добробити које оне са собом носе искористити да учврстимо наше заједништво.

-Модерне алате глобализације можемо искористити да сачувамо заједништво Србије и Грчке и нашу православну традицију. Дигитализација и друштвене мреже могу бити коришћене на корист промовисања Цркве и Православља. То је један од начина, и све зависи од нас како посматрамо ствари. Ако у нечему видимо добро и градићемо добро, ако се препустимо немирним водама глобализације, одвешће нас онде где нама не одговара. Модерна времена захтевају модерне одговоре изазовима, али модерне одговоре који не искључују веру и традицију, већ напротив. Модерним одговорима да још јаче учврстимо поимање тога ко смо и шта смо, да уистину будемо Цркви и Отаџбини на корист, поручио је др проф. др Христос Алексопулос, председник Српско-грчког друштва и додао да су дигитални и виртуелни музеј српске културне и историјске баштине на КиМ,  као и дигитална библиотека која ће представљати базу података српско-грчких односа, оно на чему се тренутно ради.

Човек са троструким докторатом, академик проф. др Алексиос Панагопоулос рекао је да два народа, Србе и Грке, уједињује православна вера и да је она очувана иако се вековима живело под турским јармом. Он је бројној публици у Грачаници говорио на тему: ”Балкан и православље”.

-Одувек је постојала потреба за унапређењем односа Грчке са Србијом као држава са дубоком историјском снагом за православље и међународне инситуције. То је значајно и ради чувања и истицања хришћанских вредности, али и међусобног разумевања балканских народа, као и темељима са снажним мултиетничким и мултирелигијским карактером. Никада не треба да заборавимо да је Фотије Велики као професор тадашњег Универзитета Магнаура у Цариграду организовао мисионарску групу и послао Кирила и Методија, који су деловали у овим светим земљама подучавајући универзалне хришћанске вредности и византијску културу, уз дипломатију и међународне односе. Касније ће Свети Сава Српски преко Свете Горе и Хиландара пренети православну византијску културу  и међународну дипломатију у све покрајине западног Балкана, казао је професор Панагопоулос и додао да су наша два народа вековима тесно повезани, упркос мањим разликама, и да би управо неведено требало да постане симбол, како је истакао, нашег већег јединства и братства уз поруку да заједно можемо све.

Према његовим речима, друштвено политичка дешавања последњих година на Балкану, као резултат пада тоталитарних атеистичких, комунистичких режима, створила су услове за државно и уставно функционисање парламентарних институција.

-Владе држава морају сарађивати са православном црквом за добробит својих народа. Историјска улога Православне цркве је надпартијска уједињујућа снага као кључни елемент утицаја у општем друштвеном развоју балканског простора. И данас је православље доминантна духовна снага на простору Балкана. О томе сведочи мноштво православних манастира у свим крајевима. Наше православне манастире треба у потпуности подржати, јер су  они душа православља. Од укупно 85 милиона  становника Балкана, православни хришћани чине 70 милиона, рекао је прфесор и академик  Алексиос Панагопоулос.

Историчар Александар Гуџић говорио је о историји Грка и Срба, подсећајући колико је веза између два народа јака и дубока. Подсећајући да је Српска православна црква своју аутокефалност добила и од Никејског цара 1219. године, Гуџић је казао да је српска средњовековна држава била део Византијског комонвелта и византијске културе.

Повереник  Српско-грчког друштва  за Косово и Метохију Славиша Филиповић истакао је да Србима на Балкану нема нико ближи од Грка.

-Морамо у континуитету развијати наше везе на културном, економском и сваком другом плану, јер само заједно можемо одговорити на све изазове које нам доноси модерно време. Наша два народа везује хришћанство, православље, и од времена Немањића живимо једни поред других. Памтимо бројну помоћ коју смо добијали од наше браће из Грчке у последњих 24 године. Сећамо се и како су нам саградили Хируршки центар у Грачаници који и данас функционише, и у коме се наш народ лечи. Никада нећемо заборавити да су Грци увек били уз нас, у временима када мало ко јесте, рекао је Филиповић.

Учесници трибине у Грачаници сложни су у чињеници да све до сада учињено треба пренети на генерације које долазе. Њихов задатак је да добре односе између Срба и Грка даље унапређују и подигну на још већи ниво.

У склопу трибине приказан је говор чувеног грчког композитора Микиса  Теодоракиса као и одломак са концерта на тргу Синтагма у Атини за време НАТО агресије на  тадашњу Савезну Републику Југославију. Подсетимо, тада су бројни грчки уметници пред хиљадама Грка певали против неправедног бомбардовања под слоганом: ”За тебе певамо Београде”.

М.Ч.

Подели на: