Најновије вести

Дачић: Баштина на КиМ угрожена, покушај ревизије историје

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Косову и Метохији присвоји као “косовско”, чиме се, како је рекао, на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на наслеђу српске и православне културне баштине.

 

“Та баштина јесте угрожена, не само кроз такве покушаје, већ и физички. О томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине”, рекао је Дачић отварајући састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља.

Он је оценио да је захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите, директан наставак насиља које без прекида траје већ деценијама.

“Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције”, рекао је Дачић и подсетио да је од 1999.године на Косову и Метохији порушено, оскрнављено и девастирано преко 150 православних храмова и цркава.

Како каже, и данас има цркава које сведоче покушајима затирања њихових трагова, а пример за то је и црква у Самодрежи.

“Девастирана је, остала је без крова, а унутрашњост је претворена у сметлиште и јавни тоалет”, указао је Дачић.

Дачић је поручио на састанку да захтеви Приштине за чланство у УНЕСКО представљају веома опасан корак у правцу нарушавања заштите православног хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.

Он је подсетио и да је Србија била домаћин Генералне скупштине те организације 2009. године, када је усвојена резолуција под називом „Изазови са којима се суочава православно становништво на Косову и Метохији“.

Тим документом су, каже, потврђени ставови Србије по питању Косова и Метохије, територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и осудила се дискриминација православног хришћанског становништва на религијској основи и покушај да се избрише и измени српски идентитет, историја, карактер и српско-хришћанска култура.

Подсетио је и да је током последњег састанка Међународног секретаријата на иницијативу Србије констатована чињеница о угрожености хришћанских цркава на Косову и Метохији.

Председник Народне скупштине је на крају обраћања позвао све хришћане на већу међусобну солидарност.

Подели на: