Најновије вести

Дачић: Београд спреман за наставак дијалога

Београд је спреман за наставак дијалога са Приштином како би се дошло до трајног и компромисног решења косовског питања, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић уз напомену да приштинске власти треба да се изјасне да ли поштују Бриселски споразум и све што је до сада договорено.

 

Да се изјасне да ли поштују или не Бриселски споразум или почињемо преговоре испочетка што је за нас апсолутно неприхватљиво јер је ЕУ била гарант потписивања тог споразума”, рекао је Дачић у Риму после састанка са министром за спољне послове и међународну сарадњу Италије Луиђијем Ди Мајом.

На питање новинара да ли је Србија затражила од Италије додатни допринос обнови дијалога и шта би могло да помогне Србији у преговорима са Приштином, Дачић је казао да су се, пошто је нова влада у Приштини укинула реципрочне мере и таксе стекли услови за наставак дијалога.

Како је рекао, о томе ће председник Александар Вучић разговарати са европским званичницима, пре свега Жозепом Борелом и Мирославом Лајчаком, после избора у Србији.

””Ми смо спремни и желимо да дође до трајног решења и компромиса, али у овом тренутку је рано о свему томе говорити јер дијалога дуго није било, а био је блокиран пре свега једностраним одлукама Приштине””, рекао је Дачић.

Истакао је захвалност Србије свима који могу да помогну у дијалогу и тражењу компромиса о косовском питању.

Подели на: