Најновије вести

Дачић: Далеко смо од суштине Бриселског споразума

 

Тешко је рећи да се могу остварити крупни кораци у блиској будућности у дијалогу Београда и Приштине, пре свега због Приштине и избора за нову европску администрацију, истиче министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је сигуран да помака у спору о таксама које је увела Приштина неће бити док се не заврше избори за Европски парламент.

Дачић: Упозоравам грађане да не иду у Британију

Упозоравам грађане да не иду у Велику Британију јер је тамо општи политички хаос и не зна се шта ће бити због Брегзита, саркастично је поручио Дачић поводом препоруке Уједињеног Краљевства да њени грађани не путују на север КиМ.

Како каже, и наши грађани могу бити у опасности јер су у Британији демонстрације сваки дан.

“Када неко, поред терориста и кољача, говори о криминалу на северу Косова… Сигурно га нема више него у Приштини”, наводи Дачић.

“Харадинај има назнаке од неких европских земаља да сачека са тим. Неки од њих то јавно говоре. Говорим о Британији и Немачкој. Не могу да говорим да су оне најодговорније (за застој дијалога), али држе ту равнотежу, подржавају Харадинаја, за разлику од Тачија”, напоменуо је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да су амерички представници били изненађени и затечени ситуацијом да Харадинај и Тачи не могу да седе за истим столом.

“Постоји део америчке администрације који то подржава, поготово у Конгресу, али не сумњам да Трампова аминистрација жели договор јер је то и за њих један политички поен”, истиче шеф дипломатије.

Пре шест година је, каже, потписан Бриселски споразум после бројних и дугих састанака, а Приштина и даље, додаје, не помишља да формира Заједницу српских општина.

Подсећа да је Србија при потписивању имала три захтева: да Косово не буде члан међународних организација, да на северу полиција буде српска по саставу и да никакве оружане снаге не могу да дођу на север без сагласности Кфора и председникâ српских општина на северу Косова.

“Десио се низ ствари које су отишле од суштине Бриселског споразума”, наводи министар додајући да је сада створена нова ситуација у којој се од Србије тражи да настави дијалог без обзира на све.

“Мислим да би у овој ситуацији помогао робот хуманоид јер би могао да говори оно што се стално говори, ту нема ништа ново”, истакао је шеф дипломатије.

“Американци да се не баве ‘Ратовима звезда'”

Одговарајући на питање да ли постоје шансе да се са Приштином постигне договор у наредних пет година, Дачић је рекао да о томе не може да говори јер ће “све зависити од тога да ли ће међународна заједница извршити притисак на Приштину”.

“Ми смо за то да би се спречио нови сукоб на Косову, да би било регионалне стабилност и због напретка Србије у европским интеграцијама. Али ако они (Приштина) то неће, неће ни њима ништа боље бити”, напомиње министар спољних послова.

Објашњава и шта значи када неко од наших званичника упозорава на могућност нове “Олује” на Косову и Метохији.

“То говоримо да бисмо упозорили међународну заједницу да то нећемо дозволити. Ако међународне снаге не могу да гарантују безбедност, онда ће се Србија наћи пред упитом како да реагује, као у време ‘Олује’. Србија ако реагује, улазите у сукоб са Кфором, а онда се поставља питање регионалне стабилности”, напомиње Дачић.

Коментаришући изјаву команданта америчких ваздухопловних снага у Европи Тода Данијела Волтерса да је америчко присуство на КиМ потребно како би се ојачао отпор на “спољне малигне претње”, Дачић каже да су за Американце малигна претња и Русија и Кина.

“Ја бих му препоручио да престану да се баве ‘Ратовима звезда’ него да виде реалну ситуацију. Који су то малигни утицаји? Претпостављам из Албаније? Она хоће да усиса Косово да буду једна држава”, указује шеф српске дипломатије.

Подели на: