Најновије вести

Дачић: Египат не гласа за КиМ у међународним организацијама

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Египат у последњим данима власти Мохамеда Морсија признао самопрокламовану независност Косова, усмено, али да та земља од 2015. године не гласа за чланство Косова у међународним организацијама, тако да се може рећи да је то признање “замрзнуто”.

 

Дачић је то рекао на почетку седнице, у делу за посланичка питања, на констатацију посланице ЈС Загорке Алексић, да је председник те странке Драган Марковић током боравка у Хургади, добио информацију да у Египту не постоји никакав документ да је та држава признала независност српске јужне покрајине, али да Приштина убраја Египат у земље које су је признале, на основу једне изјаве бившег председника Морсија коју је дао три недеље пре одласка са власти.

“Тачно је то што је објављено, да је Египат у последњим данима Морсија признао КиМ. Пошто министар спољних послова то није желео да уради, портпарпол владе је изјавио да је Египат признао Косово. Међутим, никаква формална писана одлука за то не постоји”, рекао је Дачић, који је био министар спољних послова.

Он је навео да је више пута о томе питао египатског министра спољних послова Самеха Шукрија, који му је, када је последњи пут био овде, рекао да Египат не жели да повлачи признање и да улази у та питања, али је истакао да та земља од 2015. године не гласа за КиМ у међународним организацијама.

“Практично се може рећи да је замрзнуто признање. Египат није повукао признање, али више не гласа за Косово у међународним организацијама, што је значајно. Наравно да бисмо ми волели и да повуку признање”, рекао је Дачић.

 

Подели на: