Најновије вести

Дачић и Чен Бо о епидемији и сарадњи две земље

Министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадорка Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо оценили су да су укупни односи Србије и Кине у претходним месецима додатно продубљени, упркос специфичним условима узрокованим пандемијом коронавируса.

 

Ивица Дачић је још једном захвалио на укупној помоћи кинеске стране у борби против заразне болести ковид 19, док је амбасадорка Чен Бо захвалила на подршци и помоћи коју је Србија пружила Кини од почетка епидемије у тој земљи, посебно нагласивши значај посете министра Ивице Дачића Народној Републици Кини у фебруару, у најтежим тренуцима, односно јеку епидемије коронавируса у Кини.

Амбасадорка је посебно захвалила на спремности шефа српске дипломатије да, на позив државног саветника и министра иностраних послова Кине Ванг Јиа, учествује на међународној видео конференцији на високом нивоу о “Појасу и путу” под називом “Сузбијање ковида 19 солидарношћу”.

Изразила је уверење да ће конференција имати велики значај за интензивирање сарадње у оквиру иницијативе “Појас и пут”, борбу против ковида 19, као и за економски опоравак на глобалном нивоу, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Дачић је, захваљујући на позиву министра Ванга, истакао да наша страна придаје велики значај одржавању ове конференцији и да ће то бити изванредна прилика за размену мишљења о актуелној ситуацији на глобалном плану у светлу епидемије коронавируса и модалитетима за интензивирање укупне, посебно економске сарадње у постпандемијском периоду.

Обострано је констатовано да се у наредном периоду, са стабилизацијом епидемиолошке ситуације у двема земљама, очекује даље интензивирање укупне сарадње и дијалога на високом и највишем политичком нивоу две земље, како билатерално, тако и кроз механизам сарадње Кина-ЦИЕЗ и иницијативу “Појас и пут”.

Министар Дачић је подсетио да је током своје недавне посете Кини упутио позив државном саветнику и министру иностраних послова Кине Ванг Јиу да посети Србију и изразио очекивање да ће, када се за то стекну услови, она бити реализована.

Подели на: