Најновије вести

Дачић и Шаленберг о сарадњи Србије и Аустрије током пандемије коронавируса

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је телефоном са својим аустријским колегом, савезним министром за Европу, интеграције и спољне послове Александером Шаленбергом.

 

Министри су разменили искуства о тренутној ситуацији изазваној пандемијом корона вируса и мерама које њихове владе предузимају у циљу заштите људских живота и ефикасног превазилажења последица епидемије, саопштио је МИП Србије.

Министар Шаленберг је истакао да је и у овим тешким тренуцима, када су све земље фокусиране на борбу са корона вирусом, сарадња са Западним Балканом и даље високо на листи приоритета Аустрије. Најавио је помоћ коју је Аустрија спремна да упути Србији у виду медицинске опреме и средстава за опремање привремених болница. Такође, понудио је да, уколико постоји потреба, Аустрија преузме на даље лечење пацијенте из Србије који су у тешком стању и налазе се на интензивној нези.

Министар Дачић захвалио је на најављеној помоћи и рекао да ће надлежним институцијама пренети спремност Аустрије да помогне у лечењу најтежих болесника.

Министри су изразили наду да ће се свет ускоро изборити са овом опаком болешћу и сложили се да је већ сада потребно започети са припремама како би након ублажавања мера у обе државе обновиле активности у пуном капацитету.

Подели на: