Најновије вести

Дачић: Нема признања Косова, ни пријема у УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је могућност прихватања француско-немачког плана и истакао да Србија сигурно неће признати Косово нити дозволити пријем у Уједињене нације.

 

 

На питање шта је патриотизам када је Косово у питању и да ли би значио прихватање или одбијање француско-немачког плана, Дачић је казао да се, без одзира на план, неће никада сагласити са губитком територије.

“Патриотизам се не објашњава било којим планом. Патриотизам је љубав према отаџбини. Патриотизам је то да ћемо водити независну и суверену спољну политику. И спољна политика мора да буде у функцији унутрашње политике. С друге стране, није битан план сам по себи. Битно је да ми не признамо Косово као независну државу. То је суштина свега. Значи, да ли ће бити један план, други, пети, десети, па ко зна колико је до сада било планова. Ми не прихватамо и нећемо се никад сагласити с тим да константно губимо територију”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је одбацио могућност прихватања плана који, по њему, нема везе са реалношћу, без обзира на тумачења да се тако дефакто признаје независност Косова.

“То може да буде нешто што прија ушима Приштине и можда њеној држави. Али то свакако нема везе са реалношћу, јер ако сте чули шта је говорио председник. Ја више верујем председнику републике него било ком другом од њих из света. Он је рекао да је он изузео своју сагласност од те две ствари, било каквог дефакто или дејуре признања Косова и пријема Косова у Уједињене нације. То је нешто са чим се Србија није сагласила”, казао је министар.

Објашњава о чему се тачно ради.

“Србија се усмено сагласила и усмено није сагласила. Значи Србија ништа није потписала, али усмено обавезивање председника републике и министра спољних послова има снагу да је то правно важеће. Али он је зато и рекао, и инсистира да при сваком нашем изјашњавању о том плану ми кажемо да смо ми изузели своје ставове око та два принципа. То значи да га ми не прихватамо, тај део са којим се нисмо сложили. Радићемо на имплементацији осталога, али тек кад буде формирана Заједница српских општина”, појаснио је Дачић.

Тај план је у центру пажње дела опозиције у овој изборној кампањи. Најављују да уколико освоје власт да ће га одбити, пре свега десно оријентисане странке попут Двери, Заветника, Народне странке. Дачић, са друге стране, сматра да је проблем у том приступу што онда неће моћи да направе коалицију са другим крилом опозиције.

На питање шта ће се десити непосредно после избора и да ли се могу очекивати притисци из ЕУ по питању Косова, посебно у контексту Поглавља 35 у преговорима о придруживању Србије Европској унији, Дачић каже да не очекује ништа 18. или 19. децембра, али да ће озбиљни изазови кренути следеће године.

“Свакако да ће то бити следећа година, не само због овог савета седнице ЕУ, зато што то је стара идеја, они то већ више месеци раде и припремају терен за то. Као што су написали и на почетку, да треба да садржи правно обавезујући споразум о нормализацији, а нико не каже шта је то. Тако и овде. Убациће нешто што нико на крају неће да моћи да дефинише тачно. Ми се нисмо сагласили ни са оним што су до сада стављали. Јер то је њихова аутономна одлука. На нама је да се с тим сложимо или да се не сложимо. Све се то убрзава и брза због избора који следе следеће године у ЕУ пре свега”, казао је министар спољних послова.

На питање какав би то озбиљан уступак до марта Србија могла да понуди Евроспкој унији, Дачић каже да Србија сигурно неће признати независност Косова, нити дозволити пријем у Уједињене нације.

“Чекајте, ми ако се сложимо да Косово буде члан УН, па шта ми имамо даље да се боримо за Косово? Ако овом народу није стало да се бори за Косово, па онда слободно нека кажу. Ево имају изборе, па нека кажу. Нећемо се борити за Косово. Онда уводите санкције Русији, да се ради шта хоће. Овако са једне стране сви истичемо да је 70-80 одсто људи против уласка у ЕУ ако траже да признамо Косово. По својим истраживањима и анкетама. А чекајте, ако ви то очекујете од власти да се ми боримо за Косово, онда ми морамо да шватимо да то има одређене консеквенце”, казао је Дачић.

Он је оштро критиковао ставове проевропске опозиције, пре свега по питању Косова и Републике Српске.

“Понош каже, ми смо сами криви што су нас бомбардовали. Није уобичајено да неко ко је био на челу војске тако говори. Шта смо ми то урадили да смо сами изазвали бомбардовање? Зашто нисмо потписали Рамбује? Друга ствар, каже овде треба смањити надлежности Републике Српске. Па чекајте, чија је та Република Српска? Ко су ти људи који тамо живе? Значи, шта, онда имате из тога геноцидну творевину? Око Косова каже, нећемо ми тиме да се бавимо. Можда ће и признати Косово”, казао је Дачић.

 

Подели на: