Најновије вести

Дачић: Није на ЕУ да одређује унапред исход дијалога Београда и Приштине

Лидер Социјалистичке партије Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да није на представницима ЕУ, па ни на Мирославу Лајчаку, да унапред одређују ишод дијалога Београда и Приштине.

 

Дачић је нагласио да је за Србију на наредном периоду од виталног, кључног значаја дијалог са Приштином и да то што је Мирослав Лајчак специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине има и позитивне и негативне стране.

Позитивна је то што добро познаје ситуацију и што долази из земље (Словачка) која није признала независност Косова, каже Дачић.

“Са друге стране то је и хендикеп за нас зато што мора да се доказује да није баш наклоњен превише тој опцији. Он сада даје изјаве да решење дијалога мора да буде у складу са европским вредностима и да нема размене територија. Мораћу да га зовем и пријатељски да му кажем да то није његова компетенција. Није на њима да одређују шта ће бити резултат дијалога”, навео је Дачић.

Министар је упитао шта значи то да нема промене граница, о чему ће се онда разговарати, које ће решење да предложе?

“Ако кажу нема промене границе, онда нема ни промене границе Србије. Пошто ми то не прихватамо, а ово друго не прихвата Приштина, онда да видимо шта је компромис”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да је нереално очекивати да ће Србија прихватити независност Косова, због “шарених лажа” и обећања да ће у наредним деценијама постати члан ЕУ.

“Они могу да причају шта хоће, али одлуку о томе да ли смо сагласни или не доноси Србија. Зато је важно да Србија буде политички стабилна и да избори протекну у демократској атмосфери”, рекао је Дачић.

Подели на: