Најновије вести

Дачић: Погрешна интерпретација изјаве Борисова, идемо даље

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се, на маргинама неформалног састанка министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а који се у организацији словачког председавања одржава у Високим Татрама, са министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захаријевом.

 

“Разговарали смо о свим недавним неспоразумима на нашим релацијама. Те разговоре смо претходно обавили и у нашим министарствима спољних послова са амбасадорима и данас смо установили, анализирајући како је пренета информација у појединим медијима, да је очигледно дошло до погрешне интерпретације изјаве Борисова”, рекао је Дачић.

Из онога оно што је објављено у нашим медијима се могло закључити да Бугарска упозорава Борела да мора да поштује став ЕУ о томе да је Косово независно, навео је Дачић.

Како је рекао, то је за нашу страну веома спорна изјава, јер ЕУ није утврдила да је Косово независно и то није јединствен став ЕУ, чак ЕУ статусно неутрално означава Косово са звездицом и фуснотом у својим документима.

“Међутим, из онога што смо управо анализирали са министарком Захаријевом, суштина онога што је Борисов рекао јесте да је он заправо одговарао на питање о томе да ли ће Борел бити пристрасан, имајући у виду да постоје примедбе на то што Косово није признато од стране неких земаља, а да је он рекао да ће гледати да уважава и ставове других земаља ЕУ које су признале Косово”, рекао је Дачић.

То наравно, како је рекао, суштински мења оно што је пренето, тако да су сада рашчистили све детаље, што је веома важно за односе две земље.

“Бојко Борисов је човек са којим сам ја сарађивао дуги низ година, и због те изјаве сам био изненађен, за коју се сада испоставило да је погрешно интерпретирана у нашим медијима. Засигурно, има и различитих интерпретација у бугарским медијима. Зато је било важно да се састанемо са министарком Захаријевом да то питање затворимо и отклонимо све неспоразуме”, каже Даћић.

Србија жели добре, пријатељске, савезничке и стратешке односе са Бугарском, јер је то у интересу оба народа и државе, рекао је Дачић.

“Захвални смо Бугарској на помоћи када је реч о евроинтеграцијама Србије, исто тако Бугарска може да рачуна на Србију. И зато је наша жеља је била да укажемо на то да треба да имамо међусобно разумевање”, навео је Дачић.

“Огледно је да и у Бугарској нису шватили на шта сам ја имао примедбе кад сам говорио, мислили су да ја нападам Борисова због онога како је заиста рекао, а не због интерпретације у нашим медијима”, указао је Дачић.

Посебно је, како је рекао Дачић, долило уље на ватру што је Харадинај подржао што је рекао Борисов, и испало је да је Бугарска стала на страну Косова.

“Веома је битно да се отклоне неспоразуми и као што је Бојко рекао идемо даље. Поздрављам га и желим да идемо даље чврсто држећи страну једни другима имајући пуно разумевања за све проблеме које имамо”, истакао је шеф српске дипломатије након састанка са министарком Зајхаријевом.

Подели на: