Најновије вести

Дачић са Чавушоглуом: Турска да искористи свој утицај на Приштину

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Анкари, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину када је реч о примени Бриселског споразума на КиМ. Дачић је разговарао и са председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

 

 

Ивица Дачић је пренео на конференцији за медије да је са Чавушоглуом разговарао и о актуелној ситуацији на Балкану.

Дачић о уласку у Турску са личним картама
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је сигуран да ће туристи из Србије овог лета путовати у Турску само са личним картама.

На конференцији за медије након разговора са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом у Анкари, одговарајући на питање новинара, Дачић је објаснио да је споразум о путовању само са личним картама између Турске и Србије потписан прошле године, али да је остала обавеза парламената двеју земаља да га ратификују.

Како је истакао, Турска је то урадила и остала ја обавеза да то уради и Србија, али да то није било могуће због распуштања парламента и избора.

“Знате да су били избори, затим формирање владе, па је парламент почео да ради у законодавном делу тек крајем октобра. Можете очекивати да ће све то бити врло брзо завршено. Сигуран сам да ће нова туристичка сезона моћи да се одвија у складу с тим споразумом”, рекао је Дачић.

“Ми бисмо волели да Турска буде важан фактор регионалне стабилности у нашем региону, а то значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима”, поручио је Дачић.

Навео је да у сваком случају мора да се спречи ситуацију да, како је рекао, ми сви појединачно будемо фактори и учесници у нечему што је проблем, него да смо део решења проблема.

Поручио је да, без обзира на то што можда размишљамо различито о неким питањима, треба да делујемо заједно и развијамо атмосферу међусобног поверења.

“Зато са радошћу потврђујем да ћемо председник Вучић и ја учествовати овде на свим форумима који се организују. Очекујемо и посете нашем региону и министара и председника Турске. Имаћемо успешан наставак сарадње и у наредном периоду. Наши односи су на веома високом нивоу и хвала свима који су томе допринели, а у највећој мери председницима Ердогану и Вучићу”, рекао је Дачић.

Циљ да размена буде пет милијарди долара
Министар Дачић је изјавио да су односи две земље на историјском максимуму, као и да су Србија и Турска имале трговинску размену од скоро 2,5 милијарди долара, а да је циљ да она достигне пет милијарди.

“Реч је о једном изузетно отвореном и пријатељском односу, односу поверења, који се заснива и на поверењу двојице председника Вучића и Ердогана и нас двојице као министара спољних послова. Почели смо тиме што смо радили на потписивању споразума о укидању виза и споразуму о слободној трговини, још пре више од 10 година. И тада смо имали визију шта треба да радимо не чекајући ЕУ”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Истакао је да у политичкој сфери две земље имају добре односе, али и у економској без обзира на то што нисмо још задовољни, иако имамо историјску размену од скоро две и по милијарде долара, и подсетио да су председници поставили средњорочни циљ да се достигне размена и у вредности од пет милијарди. Сигурно је да је наша економска сарадња у успону и да имамо читав низ инвестиција и да се запошљава велики број људи, додао је Дачић.

Чавушоглу: Ово је златно доба сарадње Србије и Турске
Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оценио је данас да су Србија и Турска у “златном добу” билатералне сарадње, као и да је то истакао не само у разговору са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем већ и у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем.

Дачић и Чавушоглу осудили паљење Курана у Стокхолму
Министар спољних послова Ивица Дачић и министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу осудили су паљење Курана у суботу у Стокхолму.

На питање новинара да прокоментаришу паљење Курана у Шведској, Дачић је рекао да је трагично да у једном друштву које је део ЕУ и Запада да се тако нешто догоди.

Нарочито зато, додао је, што смо сви ми већ деценијама били у прилици да слушамо разне лекције из тих делова света.

“Тамо где неко пали књиге, то је први корак да неко пали и људе. Морам да кажем, и поред свих ратова на простору бивше Југославије који су били и крвави, нисам чуо да се негде десило у нашем региону да је неко запалио Библију или Куран”, истакао је Дачић.

Он је, након тêт-а-тêт разговора са Дачићем у Анкари, рекао да ће Турска наставити да ради на унапређењу односа и нагласио да је Турска спремна да помогне Србији у вези с недавним поплавама.

Казао је и да је Турска остварила највише посета са Србијом у односу на друге земље и подсетио да су две земље у септембру разговарале о ојачавању инфраструктуре.

“За време мандата био сам пет пута у Србији, учествовао на многим састанцима, срећан сам због сарадње и што можемо да разменимо наша искуства. Разговарали смо и о економији и туризму, да развијемо тај обим који је тренутно 2,5 милијарди долара, а циљ нам је пет милијарди долара. Томе ћемо у наредном периоду тежити, али и у другим областима”, рекао је он.

Говорећи о инвестицијама, Чавушоглу је рекао да су се инвестиције увећале са милион на четиристо милиона долара, као и да је за то заслужна влада, која помаже турским фирмама да брзо решавају своје проблеме. “Отворена је још једна филијала Халк банке и планирамо да отворимо још, да их буде укупно 40. То ће бити велика подршка за наше фирме и економију Србије. Наша сарадња у банкарском сектору је веома важна. Када сагледамо све облике сарадње, неопходан је четврти састанак мешовите трговинске комисије”, рекао је Чавушоглу.

Додао је и да министарства одбране имају добру сарадњу, као и да се тежи да се и она још више развије. Такође је рекао да је повећан број летова, као и да ће се тај број значајно повећати када се уведе путовање са личном картом.

“Тренутно имамо директан лет до Анкаре и Истанбула, биће додат и Измир. Имамо чартер летове према Алањи, та линија ће бити важна што се тиче развоја туризма. Повећаћемо број летова, сада имамо три дипломатска представништва, јер је конзуларно отворено у Нишу”, рекао је он.

Ивицу Дачића су на аеродрому сачекали представници Амбасаде Србије у Турској, са амбасадором Зораном Марковићем на челу, док га је у име Турске и министра спољних послова дочекао генерални директор за Балкан и Централну Европу Министарства спољних послова Турске Илхан Сајгили.

Програмом посете планиран је и састанак са председником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, обилазак Ататурковог маузолеја, где ће бити положени венци.

Дачић се, у председничкој палати у Анкари, састао и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Према подацима Привредне коморе Србије, укупна спољнотрговинска размена Србије и Турске у првој половини 2022. године износила је 1,2 милијарде евра, што је повећање од 51,5 одсто у односу на исти период 2021. године.

Компаније које су у већинском власништву Турске, у нашој земљи запошљавају око 10.000 радника.

Подели на: