Најновије вести

Дачић: Србија ће све учинити за мир, не прихватамо трикове приштинске власти

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је вечерас да ће Србија учинити све за мир на Косову и Метохији, али да не прихвата трикове приштинске власти као што је повлачење 25 одсто полиције из општинских зграда на северу.

 

 

Дачић је навео за Т а н ј у г да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао полицију на север КиМ иако није имао дозволу Кфора нити сагласност српских општина, а да се очекује да Србија буде задовољна што ће повући 25 одсто полиције из општинских зграда на северу, иако није имао право да их пошаље тамо.

“Курти нема право на то што је урадио. То је супротно међународним договорима, он је послао полицију на север Косова иако није имао дозволу Кфора нити сагласност српских општина. Сада ми треба да будемо задовољни што ће он повући 25 одсто и сада су сви у међународној заједници срећни што је ето почела деескалација. И они који притом кажу да то нема везе са деескалацијом, сада поздрављају тај акт. Мислим да је то исмевање целе међународне заједнице и показатељ колико они уопште немају озбиљну намеру да утичу на Куртија”, рекао је Дачић.

Додао је да треба да се ода признање Србима који живе на КиМ који стоички подносе терор који се над њима врши, наводећи да приштинске власти највише боли миран отпор српског народа и њихово јединство.

Дачић је рекао и да приштинске власти боли то што је само 13 Срба изашло на изборе на северу КиМ и да је зато важно да се настави борба и јединство.

“Ми настављамо нашу политику. Не признајемо једнострано проглашену независност Косова, јесмо за мир, све ћемо да учинимо за мир, али не приватамо трикове и замазивање очију као што је делимично повлачење од 25 одсто, они сви треба да се повуку одмах”, рекао је Дачић.

 

Подели на: