Најновије вести

Дачић: Србија позива да се на миран начин решавају спорови у Црној Гори

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да Србију не занимају унутрашња питања у Црној Гори, већ је једино интересују положај и права српског народа у тој земљи, као и положај Српске православне цркве.

 

“То не могу бити унутрашња питања Црне Горе, јер Црна Гора има међународне обавезе у том погледу, као и Србија”, рекао је Ивица Дачић реагујући на изјаву црногорског министра спољних послова Срђана Дармановића да се Србија меша унутрашње ствари Црне Горе.

Дачић је упитао како интересовање Србије за права 29 одсто Срба у Црној Гори представља мешање у унутрашње ствари те земље, ако права Хрвата којих у Србији има 0,81 одсто или Бугара са 0,26 одсто, јесу, и то са правом, предмет интересовања Хрватске и Бугарске.

“Зар је нормално да има само пет одсто Срба у државној администрацији, ако их има 29 одсто у Црној Гори”, додао је Дачић.

Министар је истакао да је нарочито парадоксално да Црна Гора прича о мешању Србије у њене унутрашње ствари, када се Црна Гора “на најбруталнији начин умешала у унутрашње ствари Србије, признајући Косово и гласањем за Косово у међународним организацијама”.

“Србија позива да се на миран начин решавају спорови у Црној Гори и то дијалогом са Србима и СПЦ-ом, против стварања антисрпске атмосфере у тој земљи, јер су у питању две братске државе и братска народа”, навео је Дачић.

Подели на: