Најновије вести

Дачић: У наредна два месеца најжешћи притисци на Србију

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић упозорио је да ће у наредна два месеца после самита у Берлину притисци на Србију бити жешћи него икад до сада.

 

Берлински самит није донео решење, али јесте направљен помак, с обзиром на то да Немачка и Француска инисистирају да се дијалог одблокира и наставе разговори Београда и Приштине. С друге стране, то не значи да ће притисци на Београд ослабити. Напротив, у наредна два месеца биће жешћи него икада досад”, поручио је Дачић у ауторском тексту за “Српски телеграф”.

Према његовим речима, припрема се терен да се изврши тотални притисак на Србију.

“До јула, када би требало да се одржи нови самит у Паризу, Србија и председник Александар Вучић биће под страховитим притиском. На све могуће и немогуће начине покушаће да нас сломе, да нам ослабе позицију, да дођу до тога да Србија изгуби све, а да Приштина добије све”, указује Дачић.

Он сматра и да ће наставак преговора Србије о уласку у ЕУ бити условљен захтевом да Београд уведе санкције Русији и да се одрекне партнерства са Кином.

“Под паролом бриге о нашим грађанима покушаће да нам затворе сва врата. Међутим, то им неће проћи! Не док Србија има ову власт која има пријатеље у Москви и Пекингу, али и у Берлину, Паризу, Вашингтону, Бриселу…Да имамо пријатеље, сви су могли да виде у Пекингу, где се председник Вучић састао са лидерима Кине и Русије, Си Ђинпингом и Владимиром Путином. То, признаћете, не може баш свако да уради”, истакао је Дачић.

Он подсећа да српски пријатељи из Пекинга и Москве, Београду пружају безрезервну подршку када је у питању КиМ.

“То је наш ветар у леђа, то је наша гаранција да  у Уједињеним нацијама никакав Харадинај, Тачи, нити Пацоли могу да сломе Србију и Србе”, поручује шеф српске дипломатије.

Он наводи да је добро што има састанака какав је био самит у Берлину, јер се тиме смањују могућности инцидената или напада на Србе.

“Србија има шансу, али нас, као што је рекао председник Вучић, чека тешко време, много проблема и велика борба. Само ако будемо сложни и јединствени око једног од најважнијих националних питања, успећемо. Подршка пријатеља је добродошла, али ми смо ти којима су српски интереси на првом месту и који се боримо за њих”, закључује Ивица Дачић.

Подели на: