Најновије вести

Далибор Јевтић: Kако у XXI веку за само 72 сата нестану векови

На данашњи дан пре 16. година дошло је до етнички мотивисаног прогона над Србима на Косову. У тродневном мартовском погрому 2004.године страдало је 19 особа, међу њима осморо Срба и 11 Албанаца, запаљено и уништено преко 900 кућа, протерано из својих домова око 4.000 Срба, спаљено и оскрнављено 39 светиња и манастира Српске Православне Цркве, међу њима и они који представљају светску културну баштину и под заштитом су УНЕСКО-а.

“Данас, 16. година после мартовског погрома и насиља над Србима и даље постављамо једноставно питање како је било могуће да у присуству међународне заједнице у XXI веку за само 72 сата нестану векови? Од тог кобног дана, којег се сваки Србин и данас нерадо сећа, није спроведена ниједна озбиљна истрага, нити је откривено ко су налогодавци и организатори овог масовног и етнички мотивисаног насиља над косовским Србима”, истакао је тим поводом министар за заједнцие и повртак, Далибор Јевтић.

Јевтић даље подвлачи да се насиље над Србима и другим невећинским становништвом није завршило 2004. године већ да оно и даље траје, и да ће престати оног тренутка када све заједнице на Косову уживају једнака права и могућности без обзира на њихову етничку, верску, расну или било коју другу припадност.

„Мартовски погром данас је и напад на Србе у Клини, немогућност одласка и повратка у Ђаковицу и Мушотиште, обијање куће повратника у Осојану, пребијање породице Ђокић из села Гризиме, пребијње Срба из Прековца, спаљивање куће породице Конић у Клини, неспровођење правоснажних судских одлука и сви други етнички мотивисани инциденти на Косову“, подвукао је Јевтић.

Министарство за повратак и заједнице али и сви политички представници Срба и других невећинских заједница на Косову интензивно раде на побољшању живота и обезбеђивању неопходних услова за опстанак Срба и других невећинских заједница на овим просторима.

Подели на: