Најновије вести

Дан одлуке за Куртијеву владу, хоће ли преживети гласање о неповерењу

Косовска скупштина одржаће данас ванредну седницу о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија, мање до два месеца од њеног формирања. Демократски савез Косова поднео је захтев за обарање владе у којој има половину минитарстава. Расправа о обарању владе води се у време ванредних мера против ширења коронавируса на Косову.

 

Нема сигнала да би влада Аљбина Куртија могла да опстане. Једино ако се у наредних неколико сати не прихвати апел Немачке и Француске да се до окончања кризе са коронавирусом одложи обарање владе.

Међутим, из америчке амабасаде у Приштини саопштили су да су задовољни што ће данас да дође до расправе о неповерењу влади.

Сукоб дакле није локалног нивоа, већ и мало шире, међународног.

Албанске опозиционе странке су најавиле да ће да подрже Демократски савез у обарању владе. За такав ишод потребна је проста већина од 61 гласа.

Косовски председник Хашим Тачи имао би право да одреди новог мандатара и да му повери формирање нове владе до избора. Нова влада би била техничке природе, састављене од представника већине парламентарних странака.

До разлаза Демократског савеза и покрета Самоопредељење дошло је због одлуке премијера Куртија да смени министра унутрашњих послова из Демократског савеза због залагања да се на Косову уведе ванредно стање због ширења корона вируса.

Смена министра Агима Вељиуа била је кап која је прелила чашу у односима коалиционих странака.

Није први пут од једностраног проглашења независности да албанске странке испољавају неслагање које прераста у политички сукоб, али је апсурдно да то чине у тренутку када се сви у свету уједињују како би се изборили са ширењем коронавируса. На Косову су до сада инфициране 63 особе.

Подели на: