Најновије вести

Дан студената приштинског Универзитета

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Здравко Витошевић рекао је да су студенти овог универзитета показали висок степен одговорности, пре свега према настави, али и према срединама у којима живе тако што воде рачуна о свом и здрављу својим породице, али и својих комшија и свих оних којима је помоћ потребна

 

Студенти Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици данас обележавају свој дан, За разлику од претходних година када је 23. април – Дан студената обележаван низом манифестација ове године због пандемије коронавируса, студенти су код својих кућа.
Ректор Универзитета проф. др Здравко Витошевић честитао је студентима њихов дан, који како је рекао, “ове године нажалост обележавамо у посебним околностима, придржавајући се мера Владе Републике Србије, како би заштитили здравље својих студената и њихових породица”.
Он је изразизио задовољство што студенти овог Универзитета и у овим условима свакодневно обављају своје обавезе на онлине платформама
Тајође, ми смо један међу првим државним Универзитетима који су подржали све електронске платформе које нам омогућавају да наши студенти, без обзира на ову ситуацију у којој се налазимо због Ковида -19, можемо да организујемо сасвим угодно наставу, параћење вежби и консулатције за наше студенте – казао је Витошевић.
Он је нагласио да су студенти овог Универзитета показали висок степен одговорности, пре свега према настави, али и према срединама у којима живе тако што воде рачуна о свом и здрављу својим породице, али и својих комшија и свих оних којима је помоћ потребна
Он је посебно захвалио студентима волонтерима, на свим активностима које спроводе и на помоћи коју пружају, укључујући се у рад кризних штабова који постоје у општинама Северна Митровица, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Грачаница, Кусце, Ранилуг и Штрпце.
Витошевић се захвалио и професорима који сваког дана од 8,00 до 16,00 раде са студентима путем електронских платформи.
Студент проректор Немања Бишевац наводи, да је пре две године, Дан књиге изабран за дан који ће студенти Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележавати као свој.
– Претходних година овај дан смо редовно славили. Међутим, ове године због добро познате ситуације, овај дан ћемо само обележити. Надамо се да ћемо ускоро бити сви заједно и здрави са својим колегама и професорима, и да ћемо се вратити својим студентским активностима што пре – казао је Бишевац.
Поводом обележавања Дана студената, честитку је упутио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је истакао да су “студенти и Приштински универзитет чувари српског идентитета и институционалног присуства Републике Србије, али и гарант будућности српског народа на КиМ”.
„Захваљујући знању и брзој реакцији, усмереној пре свега на заштиту здравља студентске популације, Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици спровео је, слободно се може рећи, технолошку револуцију у доба короне и међу првима у региону почео спровођење онлајн наставе, која се одвија на свим факултетима овог Универзитета, што ће омогућити успешни завршетак студентске године, у овим условима. Најискреније вам честитам на овом подвигу. Србија треба да зна како храбру и паметну младост има на Универзитету у Косовској Митровици, а не да о томе ћути.
Честитке заслужује и велики број вас који је препознао озбиљност тренутка у коме се налазимо и од самог почетка кризе се одговорно и хумано латио волонтерског рада. На тај начин сте показали да наш народ и наша држава могу на вас да рачунају у сваком погледу и у сваком времену“, навео је Ђурић
Он је студентима пожелео да се што пре врате у регуларне токове студентског живота, да наставе са учењем, са стицањем нових знања, идеја и интелектуалних достигнућа, како би и у будућности помогли да Косово и Метохија иде путем напретка и просперитета.
„А обавеза нас у Влади Републике Србије и Канцеларији за Косово и Метохију је да бринемо о квалитету вашег студирања и да вам обезбедимо услове за афирмацију вашег труда и онога што будете научили” – стоји у честитки.
Честитку студентима упутио је и председник Привременог општинског органа Александар Спирић који је истакао да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици био “раме уз раме са страдалим народом на целом Косову и Метохији”.
“И сада, драги наши студенти, ту сте да својим волонтерским ангажовањем, тешке дане учините лакшим за грађане Косовске Митровице. Трудићемо се и надаље, да наш вољени град, буде добар домаћин свим младим људима жељним знања и усавршавања. У једно смо сигурни, наш град је велика школа у којој ћете се научити братској солидарности, родољубљу и јунаштву. Желим вам пре свега здравље, а онда и пуно успеха у вашем даљем образовању”, навео је Спирић у честитки.
Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, у својој честитки је истакао да су студенти ПУ “будућност, снага и стуб опстанка српског народа на Косову и Метохији”.
“Вашим марљивим радом, стичете нова знања и свакога дана дајете свој велики допирос и пример будућим генерацијама како се чува и брани наша држава Србија. Ви сте наш велики подстрек и мотивација да наставимо да градимо још бољи Универзитет, уз огромну подршку и заједно са нашим председником Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Канцеларијом за КиМ”, навео је Ракић у честитки.
С.К.

Подели на: