недеља, 09. маја 2021. | 19:30

Дечани не смеју да постану џамија

Након случаја са Аја Софијом, поставља се питање може ли Унеско да заштити српску баштину? Од 1999. године до данас на Космету је порушено и оскрнављено 156 цркава и манастира. Намера Комунистичке партије Југославије да, одмах после револуције и Другог светског рата, српске цркве и манастире претвори у музеје, пропала је у последњим деценијама двадесетог века, пише “Политика”.

 

Поставља се питање да ли уписивање Високих Дечана, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке и Грачанице  на листу Унескове угрожене баштине постало важан чинилац у одбрани и представљању овог културног и духовног блага?

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић наводи у интервјуу за “Политику” да је опасно да Косово постане чланица Унеска.

“Наша културна и духовна баштина на Косову и Метохији у целини је угрожена, при чему се заборавља да су само четири сакрална објекта на Унесковој листи културног наслеђа у опасности, па се о њима највише говори, а има их на стотине”, каже Танасковић.

Он је рекао да би било крајње неповољно и потенцијално опасно да Косово постане чланице Унеска, јер би формално стекло надлежност над свим културним добрима у покрајини.

Упитан о томе да неки историчари са Косова тврде да су Дечани манастир православних Албанаца који су “узурпирали српски окупатори још у средњем веку”, Танасковић каже да то нису никакви историчари, већ “ситни агенти” великоалбанске пропаганде.

“Они никога озбиљног ни у шта не могу да убеде, али нису сви људи ни озбиљни, ни обавештени, а има и злонамерних”, каже Танасковић.

Он наводи да због тога овакве бесмислице треба упорно и аргументовано оповргавати, и то не само на научним симпозијумима већ и у свакој другој прилици.

“Забрињавајуће је, међутим, што се сличне, драстично релативистичке и нихилистичке тезе у вези са културним и духовним континуитетима јављају и у нашој средини. Управо ових дана прочитах ‘анализу’ једног овдашњег историчара који данашњим Грцима оспорава духовни континуитет са Византијом, па самим тим и право да протестују због Ердогановог ‘светог егоизма'”, каже Танасковић.

Недавно је српски министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је писмо највишим званичницима Унеска поводом незаконитих радова.

Он је позвао је Унеско да одмах реагују у складу са принципима заштите објеката културног наслеђа.

У писму генералном директору Унеска Одри Азуле, заменику директора за културу Ернесту Отонеу и директору Унесковог центра за наслеђе Мехтилд Реслер, министар Вукосављевић је навео да се пут гради у заштићеној зони манастира Високи Дечани уписаног у Листу светске културне баштине, као и у Листу угрожене светске културне баштине, чиме се додатно нарушава већ угрожена сигурност тог споменике српске културе из 14. века од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе.

Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od 10 kilometara u prometni drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima, upozorio je Vukosavljević.

Подели на: