Најновије вести

Дечани не смеју да постану џамија

Након случаја са Аја Софијом, поставља се питање може ли Унеско да заштити српску баштину? Од 1999. године до данас на Космету је порушено и оскрнављено 156 цркава и манастира. Намера Комунистичке партије Југославије да, одмах после револуције и Другог светског рата, српске цркве и манастире претвори у музеје, пропала је у последњим деценијама двадесетог века, пише “Политика”.

 

Поставља се питање да ли уписивање Високих Дечана, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке и Грачанице  на листу Унескове угрожене баштине постало важан чинилац у одбрани и представљању овог културног и духовног блага?

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић наводи у интервјуу за “Политику” да је опасно да Косово постане чланица Унеска.

“Наша културна и духовна баштина на Косову и Метохији у целини је угрожена, при чему се заборавља да су само четири сакрална објекта на Унесковој листи културног наслеђа у опасности, па се о њима највише говори, а има их на стотине”, каже Танасковић.

Он је рекао да би било крајње неповољно и потенцијално опасно да Косово постане чланице Унеска, јер би формално стекло надлежност над свим културним добрима у покрајини.

Упитан о томе да неки историчари са Косова тврде да су Дечани манастир православних Албанаца који су “узурпирали српски окупатори још у средњем веку”, Танасковић каже да то нису никакви историчари, већ “ситни агенти” великоалбанске пропаганде.

“Они никога озбиљног ни у шта не могу да убеде, али нису сви људи ни озбиљни, ни обавештени, а има и злонамерних”, каже Танасковић.

Он наводи да због тога овакве бесмислице треба упорно и аргументовано оповргавати, и то не само на научним симпозијумима већ и у свакој другој прилици.

“Забрињавајуће је, међутим, што се сличне, драстично релативистичке и нихилистичке тезе у вези са културним и духовним континуитетима јављају и у нашој средини. Управо ових дана прочитах ‘анализу’ једног овдашњег историчара који данашњим Грцима оспорава духовни континуитет са Византијом, па самим тим и право да протестују због Ердогановог ‘светог егоизма'”, каже Танасковић.

Недавно је српски министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је писмо највишим званичницима Унеска поводом незаконитих радова.

Он је позвао је Унеско да одмах реагују у складу са принципима заштите објеката културног наслеђа.

У писму генералном директору Унеска Одри Азуле, заменику директора за културу Ернесту Отонеу и директору Унесковог центра за наслеђе Мехтилд Реслер, министар Вукосављевић је навео да се пут гради у заштићеној зони манастира Високи Дечани уписаног у Листу светске културне баштине, као и у Листу угрожене светске културне баштине, чиме се додатно нарушава већ угрожена сигурност тог споменике српске културе из 14. века од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе.

Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od 10 kilometara u prometni drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima, upozorio je Vukosavljević.

Подели на: