Најновије вести

Дијалог пре свега, само да почне

Решење питања Косова, Русија види у оквиру Резолуције 1244, Америка – уз помоћ два изасланика које је именовала у претходној години. Борба за очување суверенитета и територијалног интегритета биће државни приоритет и у години пред нама док спољнополитички приоритет остају европске интеграције, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на новогодишњем пријему за дипломате.

 

У дану када се по Јулијанском календару испраћа стара година, већ традиционално шеф дипломатије Ивица Дачић дочекује дипломате. Пред њима резимира постигнуто, изазове и планове. У 2020. ушло се са списком од 17 земаља које су повукле признање Косова од једнострано проглашене независности.

“У УН данас више чланица не признаје Косово као државу него што је признаје. Наставили смо активно да делујемо у циљу спречавања чланства такозваног Косова у различитим међународним организацијама што остаје један од приоритета у наредном периоду”, наводи Дачић.

Један од гостију на пријему, амбасадор САД Ентони Годфри, одмах по доласку у Србију био је заинтересован за кампању коју води Београд.

“Наш став је да решење конфликта Београда и Приштине суштинско за стабилност у региону. Ми у томе помажемо активно. Најбољи начин да се реши овај конфликт је да се седи за једним столом. Уз помоћ специјалног представника амбасадора Гренела и Мета Пламера, мог старог пријатеља, надам се да ћемо постићи компромис”, наводи амбасадор САД у Србији.

Јачање веза са свим важним партнерима

Стари пријатељ новог америчког амбасадора у Србији Метју Палмер желео би да се Србија определи за Америку као партнера уз став да су циљеви Русије и Кине различити од америчких.

Министар спољних послова Србије у говору се није опредељивао, већ је говорио о намерама да се јачају односи са сваком од њих, али и другим међународним партнерима који су Београду важни и због тога како би се обновио дијалог са Приштином.

“Напорно радимо са свим међународним партнерима како бисмо се што пре вратили процесу који ће обезбедити компромисно и дугорочно решење за Косово и Метохију. Надам се да ћемо се током ове године вратити дијалогу и успети да надокнадимо пропуштено време. Али, Србија није сама у овом процесу и не зависи све од нас и наше јасне спремности за разговор”, наводи Дачић.

Боцан-Харченко: Решење на основу Резолуције 1244

Од Америке очекивања има и Русија, барем њен представник у Србији Александар Боцан-Харченко.

“Ми очекујемо више притисака на Приштину од ЕУ и наших западних партнера, САД”, наводи Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији.

Русија је спремна да ствара предуслове за дијалог. Али, док говори о појединостима, попут неопходности да се укине такса Приштине, Боцан-Харченко говори и о начелу.

“Очекујемо решење пре свега на основу Резолуције 1244. Али исто тако очекујемо од наших партнера више слоге и разумевања и заједничког партнерства у оквиру СБ, око Косова, сада недостаје разумевање у међународној заједници и у СБ пре свега”, истиче Харченко.

Ако не пре, прва прилика да се у том телу разговора о Косову биће у априлу, када ће бити представљен извештај Унмика о стању у покрајини. Уместо до сада на три месеца, од ове године, због инсистирања земаља које су Косово признале, извештаји ће се подносити на шест месеци.

Подели на: