Најновије вести

Дијалог са Србијом указао на проблеме у владајућој коалицији

Дијалог између Косова и Србије указао је на неслагања између партнера владајуће коалиције Демократског савеза Косова и Алијансе за будућност Косова, преноси Газета Експрес.

 

Председник АБК Рамуш Харадинај критиковао је шефа владе Авдулаха Хотија због тога што у дијалог са Србијом није укључио министра правде Сељима Сељимија из редова те странке.

Заменик председника ДСК Љутфи Хазири каже да је самоизолација премијера Хотија због инфекције коронавирусом створила јаз у нормалном функционисању владе.

Међутим, према његовом мишљењу, само потврда оптужница Специјалног суда у Хагу против председника Косова Хашима Тачија и председника Демократске партије Косова Кадрија Весељија може да промени политичку ситуацију на Косову.

Хазири, који је и градоначелник Гњилана, рекао је за Радио Слободну Европу да без одлуке судије о оптужбама тужиоца, не може доПи до промене власти.

Такође не види никакав развој догађаја који би могао да укључи било коју треПу страну у влади.

“И владајуПе странке и опозиционари се осеПају добро због свог политичког статуса, док би потврда наводних оптужница тужиоца од стране судија Специјалног суда могла да промени ситуацију и пољуља политичку стабилност“, каже Хазири.

Посланик АБК Аљбена Решитај каже да питање дијалога брине једино бившег премијера Рамуша Харадинаја.

“С обзиром на то да је Харадинај у време када је био премијер изузетно напорно радио да се дијалог између Србије и Косова не би продужио као технички дијалог. Његово инсистирање је у том периоду, чак и са наметањем таксе, било да дијалог заузме политички приступ, да се донесе одлука и једном и заувек заврши са тим проблемом”, каже Решитај.

Политички аналитичар Артан Мухаџири је рекао да је Хотијева влада од почетка имала проблеме.

“Од почетка је та влада била нестабилна, због начина на који је формирана и проблема унутар владајуПе коалиције. Заправо, постоји много разлога за ову ситуацију – од начина на који је формирана, пандемије ковиђ19 и многих других невоља, попут питања дијалога“, каже Мухаџири.

НајвеПа опозициона странка на Косову Самоопредељење, која је била на власти пре него што су се ДСК и АБК окупили да формирају владу, покренула је иницијативу за покретање предлога за неповерење влади премијера Авдулаха Хотија.

Самоопредељење је позвало друге парламентарне странке, опозициону Демократску партију Косова и владајуц́е странке, Алијансу за будуц́ност Косова , НИСМА и парламентарну групу 6 плус, да се придруже њиховој иницијативи.

РСЕ је покушала да добије став те странке о томе шта се догодило са овом иницијативом, али нису добили одговор.

Заменик председника Демократске партије Косова Енвер Хоџај изјавио је да ова иницијатива није озбиљна и да Самоопредељење нема потписе, те да нису унапред комуницирали са било којом политичком странком.

Специјално тужилаштво је 24. јуна саопштило да је 24. априла подигло оптужницу за ратне злочине и злочине против човечности против председника Косова Хашима Тачија, председника ДПК Кадрија Весељија и неколицине других, чија су имена нису објављена у јавности.

Претпретресни судија има највише шест месеци да потврди или одбаци оптужницу.

Тачи је раније изјавио да Пе поднети оставку на место председника уколико оптужница против њега буде потврђена.

У случају оставке, вршилац дужности председника Косова постаје председник скупштине, у овом случају Вјоса Османи на период од највише шест месеци.

Генерално веПе Демократског савеза Косова 20. јуна разрешило је Вјосу Османија са водеПих места у странци.

Међутим, о питању ко ће бити изабрн за председника након истека мандата Тачују 2021. два колаициона партнера се нису договорила. Председника Косова бирају посланици скупштине.

Подели на: