Најновије вести

Ђаци без интернета, рачунара и телефона у Косовској Каменици чекају помоћ

Косовска Каменица је једна од урбаних средина на Косову и Метохији у којој ни међу Србима ни Албанцима нема заражених коронавирусом. Старији Срби у тој вароши у време епидемије заокупљени су свакодневним кућним пословима а млађи наставом коју прате преко РТС канала.

 

Редови испред шалтера банака, и разређени број аутомобила и пролазника главном улицом. То је слика Косовске Каменице у дане епидемије.

У празном школском дворишту које у овој средини деле и српски и албански ђаци, затичемо неколико српских наставника. Размењују искуства, јер се први пут сусрећу са наставом ван учионица.

Са организовањем наставе преко интернета, организовали су се да она буде доступна свим ученицима.

Јадранка Васић, директорка ОШ “Десанка Максимовић” у Косовској Каменици, каже да су знали какава је ситуација у школи, да велики број деце нема рачунаре мобилне, паметне мобилне телефоне, да велики њих нема интернет мрежу.

“Кренули смо и наручили 17 рачунара и покрили у почетку породице које имају већи број ученика у нашој школи”, објашњава директорка Васић

Ђацима су купљена 43 компјутера а новац су прикупили наставници и школска управа.

На једном од рачунара ради Јован Димић, пратећи наставу за први разред. У групи је са учитељицом и још осам ученика.

“Радимо исто као да смо у школи само преко телефона. Не видимо се уживо, али и причамо”, преноси утиске ученик Јован Димић.

Јованова учитељица Снежана Пешић је неколико километара даље, у својој кући. Позове ученике сваког дана у пола једанаест и истиче да су они сваког дана ту на време, некад и пре ње, чекају је на састанку и она им се придружује.

“Постављам им задатке преко презентација, клипова са интернета. Повратна информација је одмах ту што је веома битно, што на почетку није било тако, фалила ми је та жива реч, да ја одмах од њих чујем ту повратну информацију. Сада је много лакше и њима и мени”, прича Јованова учитељица.

Ђаци без интернета
Има ученика који су и десетак километара далеко од Каменице. У засеоцима немају интернет.

Богдан Крстић, ученик трећег разреда, није у могућности да буде стално у контакту са учитељицом.

“Комуницирамо, његов стриц има телефон, па преко његовог стрица шаљем задатке на месинџеру, али боље би било да је на интернету где би могао да прати програм преко РТС-а”, објашњава Нада Симић, учитељица.

Уз недостатке које отклањају у ходу, наставници, ученици и њихови родитељи у Каменици истичу да држе корак са наставом у остатку Србије. Чекају даље инструкције и да им се пре тога помогне, да сви ђаци добију интернет.

Подели на: