Најновије вести

Ђилас: Никако признање КиМ

Интерес Србије је да стабилизује економију и инфарструктурне капацитете, у сусрет зими и наредним годинама, које ће бити тешке, као и да се приближимо Европи, што значи и ускладимо нашу спољну политику са ЕУ, али и да се постигне национални консензус по питању КиМ – да смо спремни да разговарамо о свему, осим о признању, оцењује лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас.

 

 

Интерес Србије је, рекао је Ђилас у интервјуу за Тањуг, да се приближимо Европи што је могуће више, како не бисмо остали изоловани у овој подели света, али и да радимо на смањењу тензија, агресије у друштву, страшних подела које остављају последице по земљу и квалитет живота грађана.

Упитан да ли је решење косовског питања један од најважнијих националних интереса, Ђилас каже да је то најтеже политичко питање, које лебди над генерацијама и око којег мора да се направи национални консензус.

Сагласан је да о ситуацији на КиМ треба да се расправља у парламенту, а било би добро, предлаже, да се донесе заједничка декларација, која ће се позивати на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН у којој ће се јасно рећи – спремни смо да разговарамо о свим темама, о нормализацији односа, али не о признању Косова, јер то није опција коју подржава било која озбиљна политичка снага у Србији.

“Око неких ствари можемо, око неких не морамо да се сложимо, али то је нешто иза чега треба да станемо сви, што ко год да буде власт, неће смети да прекрши. Тога сви морају да се држе, а и ономе ко у том тренутку води државу и преговара, даје снагу и ”леђа” да то издржи, јер су притисци огромни“, рекао је Ђилас.

Наводи и да то садашња ситуација са Приштином и Куртијевим потезима који су стално усмерени ка подизању међунационалних тензија, уз свакодневне поруке о могућем рату и сукобу на северу КиМ, за последицу има одлазак људи са севера.

“Најважнији су људски животи и никаква таблица није важнија од тога. Важно је да људи наставе да живе. Није нам ситуација превише сјајна, немамо ни превелике могућности, али тога треба да се држимо и да се боримо за наше ставове и да је најважније да на северу сачува мир”, рекао је Ђилас.

На констатацију да се у последње време јачају притисци да споразум са Приштином, треба да резултира признањем Косова, Ђилас наводи да га није обрадовала изјава немачког канцелара Олафа Шолца, који је то рекао у јуну у Приштини, јер тај услов који је он поставио не постоји ни у једном папиру који ЕУ поставила пред Србију.

“А, пред нас је постављено више услова него пред друге, била је и сарадња са Хагом, па Косово… тај услов нигде не постоји, без обзира са које стране он дошао и без обзира колико моћне земље, заиста се не бих тиме бавио”, рекао је Ђилас и додао да би, за такав захтев прво морале све чланице ЕУ да признају Косово, а, примера ради, сам шпански премијер је чак и у Тирани, недавно поновио став Шпаније.

Када говори о очекивањима од наставка дијалога у Бриселу, каже да би, за било какво решење, обе стране морале да буду спремне на компромис.

“Људи који воде привремене органе у Приштини полазе од тога да је цела прича завршена, а ако је завршена, што онда разговарате. Није завршена и сви знају да није завршена. Нико, бар од нас у ССП није нереалан да очекује да ће једног дана Косово бити на исти начин део Србије као што је био, али нико ни не прихвата да се кршењем међународног права, свих демократских правила, силом стекне независност”, истиче Ђилас.

Сматра да је потребно више спремности са албанске стране да испуне оно што су потписали, да се крене са ЗСО, која, каже, реално и нема неке велике ингеренције, али да је потребан одређени степен спремности са наше стране за неке ствари.

 

Подели на: