Најновије вести

Ђурић: Да ли ЕУ подржава прогон Тодосијевића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је ЕУ да јасно каже да ли подржава увођење вербалног деликта и забрану слободе изражавања Србима на Косову и да ли је Иван Тодосијевић жртва новог политичког апартхејда, уз њихову подршку или без ње.

 

На основу изјаве Канцеларије ЕУ у Приштини можемо да закључимо да се линч који се спроводи против Ивана Тодосијевића, који је осуђен на две године затвора само што је казао истину и усудио се да каже да је Рачак био лажни повод за противправну агресију, те да је деловање ОВК било терористичко и да оно што се десило у Рачку није био геноцид и масакр, спроводи уз њихову подршку”, рекао је Марко Ђурић на конференцији за новинаре.

“Неће бити енергетске велике Албаније”

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је да неће доћи до стварања “енергетске велике Албаније” и да су јасно дефинисане обавезе Приштине у области енергетике и функционисања “Електропривреде Србије” на КиМ.

Ђурић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише најаве албанске стране да ће од априла наредне године Косово постати део енергетског блока са Албанијом, упркос Бриселском споразуму.

“Свакако неће бити стварања великодржавних пројеката у области енергетике и ‘великих Албанија’ и томе слично. Јасно је дефинисана обавеза Приштине да поштује обавезу коју је преузела да омогући ‘Електропривреди Србије’ да њене компаније на КиМ нормално и несметано функцинишу”, рекао је Ђурић.

Истиче да се то још није десило, односно да није омогућена ЕПС-у регистрација тих компанија, као и да је све то што причају чиста спекулација и покушај да се у одсуству преговора “великом причом” поправи њихова позиција.

“Као што сам рекао, ‘енергетске велике Албаније’ неће бити и то је све што могу да кажем на ту тему”, поручио је Ђурић.

Навео је да цела прича служи само враћању у прошлост.

“Тодосијевић је осуђен на две године затвора, јер неко жели да враћа регион у прошлост и Србима забрани право да изнесу свој суд и политички став, какав год био, о дешавањима и догађајима пре 20 година. Зато видите невероватну хајку против слободе говора и права човека да изнесе свој став. И уместо да ЕУ заштити Тодосијевића да изнесе свој став, ако је веровати албанским медијима, они се прикључују хајци и прогону Тодосијевића”, поручио је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио наду да то неће бити последња реч из Брисела, већ да ће устати у заштиту права и слобода.

Подсетио је да је и Хелене Ранта, шефица финских патолога која је спроводила истрагу у Рачку и која у својим извештајима 2006. није желела да употребљава термин масакр, рекла да је тадашњи шеф мисије ОЕБС-а Вилијем Вокер приморавао да то напише.

“Она није прихватила то због чега је он, како је навела Ранта, праскао, ломио оловке и вршио страховити притисак да би то било искоришћено као повод за агресију. Избачено је чак из оптужнице против Слободана Милошевића. Прича о Рачку и још два места, која је стајала у оптужници, избачена је у процесу Милошевићу. Нико није процесуиран, нити постоји пресуда да се у Рачку десило то због чијег негирања је осуђен на две године затвора Тодосијевић”, подвукао је Ђурић.

Поновио је да је Тодосијевић жртва прогона, а ЕУ се придружује томе.

“Нека господа из Брисела одговоре зашто 2.441 дан нема ЗСО, зашто 380 дана трају таксе од 100 одсто. Јесу ли то европске вредности и принципи, је л то претходна администрација шаље последње поздраве док се друга не ухода”, упитао је Ђурић.

Рекао је да је морална обавеза свих одговорних људи да устану у одбрану Тодосијевића.

“Фасциниран сам колективном хистеријом коју су подигли приштински медији против Тодосијевића и Александара Вучића који се усудио да каже да Тодосијевић није злочинац и да не треба да иде у затвор, као и да у Рачку није било геноцида. Вучић сада пролази ‘медијског топлог зеца’ од стране албанских сепаратиста од којих су многи сами терористи и злочинци”, истакао је Ђурић.

Указао је да сада они придикују нешто човеку који се усудио да каже да је случај Рачак био лажни повод за агресију.

Осврнуо се и на ћутање опозиције у вези са случајем Тодосијевића, рекавши да их није брига за српски народ.

“Нема повода да се каже нешто ружно о Вучићу, мени и другима, па нема о чему да се говори када је реч о нечему што је од интереса за српску државу. То говори о њиховом односу према целој српској ствари”, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

“Не може Курти да одређује ко представља Србе у дијалогу”

Занимљиво је да политичари у Приштини мисле да имају право да одређују ко ће да представља српску страну у дијалогу, а још је занимљивије што Аљбин Курти мисли да може да разговара са неким, очекујући да му се тај неко ничице клања и извињава му се сваког дана за оно што јесте и није крив, изјавио је Ђурић.

Тим речима је Ђурић прокоментарисао Куртијеву изјаву из Берлина да има три принципа за наставак дијалога, од којих је први да неће председника Србије Александра Вучића за преговарачким столом.

Ђурић је рекао да је парадокс када Тачи, Харадинај, Весељи покушавају да са огромне моралне висине држе придике Србима ко за шта треба да се каје и ко коме треба да се извињава.

“Као да су они били часне сестре или милосрдни анђели за време агресије и терористичке побуне на КиМ, па имају право да са висине некоме деле лекције. А, сви добро знају шта су радили”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Указао је и да је проблем са ставовима приштинских политичара у томе што нико од њих не гледа у будућност, већ се свака њихова изјава односи на догађаје од пре 20 година, у покушају да се некоме налепи етикета геноцидног, масовних убица, прогонитеља, без речи о будућности.

Додаје да они сматрају да пут у будућност треба да води преко прошлости тако што би Срби признали лажну, искључиву кривицу за све догађаје на КиМ, као да није на хиљаде Срба убијено и на стотине хиљада протеране.

“Само са Србијом која клечи ничице, која се извињава и постиђена је пред моралним величинама Тачијем, Харадинајем, Весељијем, они хоће процес помирења”, рекао је Ђурић.

То, додаје, показује да они процес помирења не желе, већ само да Србији и српском народу стављају етикете, а да на радару немају програм за будућност, већ против дијалога.

“Они би да бирају ко ће да преговара, па им не ваља Вучић, јер неће да се извињава”, приметио је Ђурић.

Поновио је да Србија жели да укаже на реално стање на КиМ и да утре пут постизању компромиса, што значи да се у мери којој је могуће уваже интереси обе стране, али да је време показало да је наша рука остала да виси у ваздуху.

“Нећемо одустати од очувања мира и погледа у будућност. Време ће показати да су они који мисле да се у будућност иде преко прошлости на погрешној, а они који су за помирење и уважавање, на правој страни историје”, рекао је Ђурић.

“Срби на КиМ најугроженија етничка група у Европи”

Ђурић је изјавио да су Срби на Косову и Метохији најугроженија и најугњетаванија етничка група у Европи и да је на десетине Срба у затворима на Космету под лажним оптужницама и фиктивним процесима без доказа.

Навео је да је то случај са онима који су оптужени за наводне ратне злочине, а углавном су одлазили да посете своја опљачкана имања, па су ухапшени на административним прелазима, као и да онима који су оптужени за убиство Ивановића.

“Неки од тих људи робијају дуже од годину дана без икаквих оптужбе, доказа и могућности да се бране. То је трагедија за њихове породице”, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Истакао је да је, иако не жели да износи све детаље, један од њих покушао себи да одузме живот више пута у затвору, а за којег сви подаци наших служби говоре да нема говора о његовој умешаности у убиство.

“Он је покушао себи да одузме живот и сви ћуте. Сви ћуте на то што се Силвана Арсовић, секретарица Оливера Ивановића, прогони, без доказа и назнаке, као у ‘Проклетој авлији’, да би могла било када бити или ослођена или осуђена”, рекао је Ђурић.

Све су то, подвлачи, само мале илустрације бруталне кампање терора над Србима.

Ђурић је истакао да је деловање међународне заједнице по том питању “више него незадовољавајуће”, јер је за њих то питање ниског приоритета.

“Чули смо срамно саопштење канцеларије ЕУ у Приштини, ако је тачно пренето да је то, тобоже, ствар за правосудне органе у Приштини. Да, то су они фантастични правосудни органи, који већ 20 година не могу 80.000 кућа и станова да врате Србима и који нису осудили ниједног Албанца. То су те дивне институције којима треба да верујемо”, рекао је Ђурић.

Додао је да им се обраћају судије и тужиоци српске националности који неће у томе да учествују и желе да поднесу оставке, без обзира што раде у општинама са српском већином, јер кажу да то није њихов систем, већ систем у ком се Срби прогоне, али да увек превагне то да се Србима не избија један од каквих-таквих инструмената заштите и контроле.

Подели на: