Најновије вести

Ђурић: Не постоји било каква блокада проласка камиона

Поводом навода Едија Раме, поздрављајући став да у овом тешком времену сав транзит добара иде несметано, на чему се непрекидно радимо уз велики труд, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић обавештава јавност о следећим чињеницама:

 

Не постоји било каква блокада проласка камиона према централној Србији на административним прелазима. Постојала је мера везана за забрану кретања за време полицијског часа због коронавируса, из које смо пре два дана изузели камионе са основним намирницама и за Албанце са КиМ. И до пре два дана они су се кретали нормално када није полицијски час. На нашу иницијативу сада то могу да чине у било које доба.

Са друге стране, позивам све у региону да дигну свој глас против нових блокада које је од јутрос увела влада у Приштини! Камиони са житом за све становнике на КиМ чекају на прелазима јер Приштина захтева да Београд призна независност Косова!

Траже да наше институције на свим сертификатима и документима, уместо процедура које су предвиђене споразумима са ЕУ, пишу Република Косово и да Србија и формално-правно почне да третира Косово као другу државу, иначе жито неће проћи!

Неопходна је хитна реакција ЕУ на такозване мере реципроцитета, а не ћутање и окретање главе! ЕУ је гарант споразума који се данас крше и има одговорност за њихово спровођење у тренутку када је цео свет угрожен епидемијом.

Неодговорност Приштине не сме да наиђе на ћутање и претварање да је све уреду. Нека се нико не вара да је то пут у наставак дијалога”, наводи се у саопштењу за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.

Подели на: