Најновије вести

Ђурић: Укидање “мера реципроцитета” први велики тест за владу Авдулаха Хотија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да ће први велики тест за нову владу у Приштини на челу са Авдулахом Хотијем бити одлука о укидању такси и тзв. “мера реципроцитета”.

 

Марко Ђурић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да Срби на Косову и Метохији и Београд захтевају да таксе и све друге антицивилизацијске мере буду одмах укинуте.

“Да ли ће се то десити следеће недеље биће уствари први велики тест за владу Авдулаха Хотија”, поручује Ђурић.

Указао је да се сада види колико је важно што су Срби на Косову и Метохији јединствени и окупљени око Српске листе.

“То значи да она има улогу језичка на ваги и да има одлучујућу улогу у парламенту у многим стварима. Да немамо јединствену Српску листу глатко би нам у приштинском парламенту прошао закон о верским заједницама који би значио одузимање Грачанице, Дечана и свега осталог”, додао је Ђурић.

Нагласио је да је сигурно да ће Српска листа имати тежак задатак, јер не верује да у односу према Београду постоји значајна разлика међу албанским представницима.

“Очекујем да ће Српска листа бити у позицији да се активније бори за спречавање притисака, барикада, блокада и од тога зависи свакодневни живот наших људи”, рекао је Ђурић.

Пред долазак специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчека у Београд и Приштину појавила се информација да ће се тражити поједини уступци и од једне и од друге стране – од Београда да се заустави кампања повлачења признања косовске независности, а Ђурић каже да је то лажна вест.

“Веома бих волео да знам ко је извор те лажне вести и не могу да искључим да је реч о покушају директног страног мешања у наше изборе”, рекао је Ђурић.
На питање да ли очекује да ће се Ричард Гренел, након што је ослобођен свих других функција, више посветити дијалогу Београда и Приштине, Ђурић каже да очекује.

“Иако нас наредних месеци несумњиво очекују озбиљни притисци и изазови када је реч о Косову и Метохији треба да будемо свесни тога да све зависи од тога ко и како чврсто брани наш положај и зато је важно да у Београду имамо људе који су спремни и кадри да на чврст и одлучан начин бране наше интересе”, закључио је Ђурић.

Подели на: