Најновије вести

“Добро је што Албанци потенцирају питање несталих, захтеваћемо претрагу локација и идентификацију 300 тела у Приштини”

Председник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је за Косово Онлајн да је добро што су представници Приштине питање несталих лица посебно апострофирали и да то сматрају једним од приоритетних питања које би требало разрешити, додајући да ће Србија инсистирати на локацијама на Косову и Метохији, као и на идентификацији око 300 тела која се налазе у мртвачници у Приштини.

 

 

Ми смо крајем прошле године једну локацију коју смо више година претраживали, објавили и рекли у присуству међународних представника и представника приштинске делегације да смо пронашли посмртне остатке на локацији код Рашке. У децембру смо локацију затворили због временских услова. Сада се временски услови побољшавају и очекујемо да у скорије време наставимо рад на тој локацији. Иначе, локација је обезбеђена, конзервирана, а ми смо недавно имали радни састанак и обилазак тог простора на ком ћемо наставити радове. Били су и представници приштинске радне групе“, рекао је Одаловић.

Он је навео да су сви захтеви приштинске делегације о било којој локацији нешто на чему се активно ради.

“Оно што нас брине је непоступање по нашим захтевима када су у питању локације које смо више година истицали на простору Косова и Метохије и то је била једна од тема о којој смо разговарали. Инсистирао сам на хитном састанку Радне групе. Да се утврди динамика активности. И да од априла до новембра, када временски услови то дозвољавају, да се локације на којима и Београд и Приштина инсистирају претраже“, каже Одаловић.

Он је подсетио да су недавно успели да идентификују посмртне остатке два лица на локацији Кижевак, обавестили о томе Приштину и предали им документацију.

“То нам помаже у лоцирању потенцијалних других несталих који се на тој локацији налазе. Али то је нешто што ћемо завршити тек када будемо локацију радили и пронашли посмртне остатке, узели узорке и путем ДНК утврдили идентитет“, указао је Одаловић.

“Тражимо транспарентност и присуство оба тима”

Оно на чему ће се посебно инсистирати су локације које је предложила српска страна.

“Наше локације су нешто на чему инсистирамо и на састанку Радне групе тражићемо потврду Приштине, на којим локацијама ћемо радити и када, јер има бар пет локација које су практично потврђене са доста поузданим подацима које би требало претражити. То је оно што очекујемо да нам Приштина саопшти, када и шта радимо”, наводи Одаловић.

Према информацијама које он има, посмртни остаци три војника сахрањени су на локацији на Кошарама, те да се нада да ће врло брзо бити на Кошарама и претражити то подручје.

Између осталих постоје и локације Лапушник, Будисавци, локација код Ђаковице и једна код Суве Реке.

“Има ту још локација које су давно предате Приштини и очекујемо да се Приштина о њима изјасни и да се издају одређене наредбе за поступање њихових институција на претрагама тих локација“, рекао је Одаловић.

Што се Приштине тиче, како је указао, уколико има било каквих нових захтева, било каквих нових информација, на састанку Радне групе ће бити примљени њихови захтеви и биће обавештени о свим активностима.

“Ми инсистирамо на транспарентности, да на свим локацијама од интереса за Приштину будемо сви заједно. Али исто тако тражимо да оне локације које су предмет нашег интересовања, да присуствујемо свим проверама локација и екшумацијама јер је то нешто што пише и у правилима која су потписана, договорена и то је механизам који несметано функционише око 15 година. Ми смо у новембру били на локацији Кошаре. Договорили смо се да чим се временски услови створе да Приштина обезбеди налоге тужилаштва и поступајућих органа привремених институција и да се те локације, по методологији тражења несталих лица, обраде“, рекао је он.

Према његовим речима, постоји неколико локација које је заједнички аналитички тим утврдио.

“До тога се дошло претрагом архива које су им биле доступне, а то су и архиве међународних организација али и архиве које смо ми својевремено дали кроз сарадњу са Међународним комитетом црвеног крста. Извршене су детаљне претраге архива и њихова анализа. Препознате су неке локације на којима се основано претпоставља да постоје посмртни остаци. То је од интереса и за Београд и за Приштину. Према инфоррмацијама које су доступне, има ту посмртних остатака косовских Албанаца али и Срба и осталих неалбанаца чији је нестанак пријављен код нас“, каже Одаловић.

Он је указао, да је према документацијама и архивама, пет посмртних остатака пронађено на гробљу у Косовској Митровици.

“То су тела косовских Албанаца. Идентификовани су на основу документације коју мо ми дали и то је наш директан допринос овом питању. Као што се понашамо веома одговорно према овом питању, и инсистирамо на провери свих информација које су нам доступне, тако очекујемо да се понаша и Приштина. Ни у једној фази, ни у једној радњи, ниједан орган у Србији није на било који начин спречавао претрагу. Добили смо подршку од Тужилаштва за ратне злочине, Службе за откривање ратних злочина, поступајућег Вишег суда у Београду, који је надлежан за претраге тих локација. Сви органи и институције, који су по закону и процедурама укључени, апсолутно дају подршку овом процесу и зато је наше инсистирање да се и Приштина тако понаша, нешто што је апсолутно оправдано. Очекујем да ћемо то питање и на седници Радне групе отворити и договорити заједничке активности“, навео је он.

До сада решено око 75 одсто случајева

Одаловић је указао да се 1.642 лица воде као нестала на консолидованој заједничкој листи.

“Они су по абецедном реду поређани на заједничкој консолидованој листи и ми инсистирамо да се тако понашамо и поступамо и у тражењима. Када смо почели да радимо кроз механизам Радне групе, имали смо више од 3.300 несталих тог тренутка, а иначе укупно је било евидентирамо 6.025 несталих са простора КиМ. До сада је 75 одсто случајева решено. Али, то нас ни на који начин не задовољава, нити мислимо да је то нешто чиме треба да се уљуљкамо. Ми инсистирамо и даље на свим претрагама и провери свих информација из било ког извора који дођу до нас или до Приштине. Зато смо укључили међународне архиве у којима има пуно информација које нам помажу“, навео је Одаловић.

Он је указао да је једно од приоритетнијих питања статус тела у мртвачници у Приштини.

“Тамо се налази око 300 тела која су пронађена и воде се ка непозната лица. Ми морамо да знамо да кажемо породицама коме та тела припадају и то је један посебан изазов нашег мандата. Највећи део је на приштинској страни јер се тела налазе у њиховој мртвачници, али и на стручњацима из форензичке струке Еулекса. Има много тога у архивима који се сад претражују, а тиче се извештаја који су правили међународни тимови и који су вршили ешумације за потребе Хашког трибунала, или су то били стручњаци Кфора, касније Унмика, Еулекса. Има пуно оних који су се бавили претрагама локација, екшумацијама, и сада све то упоређујемо. Претпостављамо да постоји значајан број погрешних идентификација класичном методом из 1999. и 2000. године, кад су ађхок тимови Хашког трибунала прикупљајући доказе за већ подигнуте оптужнице и класичном методом идентификовали више од 2.000 тела и предали их породицама. Ту је извесно да постоје одређене грешке. Видећемо колико их је и вероватно да ћемо кроз такву претрагу НН тела иднетификовати у мртвачници у Приштини“, рекао је Одаловић.

Подели на: