Најновије вести

Додељена вредна пчеларска опрема

Подстицај за развој пчеларства у Лепосавићу

 

У ситуацији када привредна предузећа не раде, нада се полаже у финансирање и развој пољопривредне производње, која убудуће треба да буде развојна шанса овог подручја. У том циљу и улагања у пчеларство, као пољопривредну грану , види се као могућност додатног посла и зараде.
Сто шест пчелара из Лепосавића добило је вредну пчеларску опрему како би унапредили своју производњу. Пчелари у Лепосавићу су организовани у Удружењу ,,Ибарски цвет” и на овај начин добијају благовремене информације о расподели помоћи, начинима конкурисања, организацији предавања на тему развоја пчеларства и другим активностима. И расподели ове опреме предходио је конкурс за доделу подстицаја за инвестиције у физичку имовину за подршку развоју и опоравку пољопривредне прозводње, који општина Лепосавић спроводи у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију. Овим пакетом подстицајних средстава пчеларима у Лепосавићу додељено је 725 ројева пчела, 857 кошница и друге опреме неопходне за бављење пчеларством. Укупна вредност додељене помоћи је 19. 023.430 динара.
Приликом уручивања опреме председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић поручио је пчеларима да ће општина Лепосавић у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију наставити да улаже у развој пчеларства, али и у друге гране пољопривредне производње на овом подручју.
-Захваљујући држави Србији и Канцеларији за КиМ успешно смо реализовали и овај јавни позив за доделу подстицајних средстава и помогли нашим пчеларима. Увидели смо да је пчеларство у успону у нашој општини и да се све већи број градјана одлучује да се бави овом граном пољопривреде и у складу са тим и делујемо. Ми у пољопривреди видимо шансу за развој наше општине, обзиром на природне потенцијале и предуслове које имамо . Наравно све то је могуће уз помоћ наше државе Србије , преко Канцеларије за КиМ, казао је Тодић.
Пчелари који су овом приликом добили вредну опрему захвалили су на ангажману општини Лепосавић и Канцеларији за Косово и Метохију , што су препознали потребу да се улаже у проширење и модернизацији ове производње, која ће унапредити и проширити производњу пчелињих производа.
Пчеларство је најчешће додатни посао овдашњих пчелара, нарочито оних који живе у вишим планинским пределима на обронцима Копаоника и Рогозне, где је чиста природа и где су најповољнији услови да се добије квалитетан мед. Искуства показују да је ово и веома уносан посао, с обзиром да је цена меда у сталном порасту. Тренутно се на овдашњем тржишту могу набавити различите врсте меда, а цена се креће у распону од 1300 до 1800 динара по килограму меда. В.Вукојевић

Подели на: