Најновије вести

Др Елек: Вакцина је светло на крају тунела

Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, Влади, ресорном министарству као и Канцеларији за Косово и Метохију која организује вакцинацију ми смо дошли у ситуацију да можемо и да бирамо коју ћемо вакцину да примимо, па у наредној недељи имамо три на располагању, рекао је гостујући у Јутарњем програм Радио Косовске Митровице директор Клиничко-болничког центра др Златан Елек и истакао да је што се тиче имунизације држава Србија једна од ретких у региону која има све четири вакцине.

 

 

Прошле недеље се вакцинисало 150 здравствених радника, што је сасвим добар одзив, рачунајући и то да је близу 500 радника оболело од Ковида. Када се узме тај податак укупан број вакцинисаних и оболелих стигли смо до цифре да је преко 50 одсто здравствених радника заштићено од корона вируса”, рекао је др Елек и апеловао на све грађане Косова и Метохије да “искористе шансу која нам је пружена”.

Таква шанса се једном у животу пружа, каже, а то је шанса да ускоро изађемо као победници из Ковид инфекције и победимо корона вирус као што је то урадила држава Израел, као што то ради Велика Британија и да се вратимо нормалном животу, рекао је дирецтор КБЦ-а у Косовској Митровици.

“То можемо само ако се двотрећински вакцинишемо и уколико постигнемо колективни имунитет. Уколико не будемо то урадили и даље ће се пролонгирати ова прича са корона вирусом. Време није наш савезник по питању вакцинације. Вакцинацију треба искористити у смислу да се вакцинише што већи број становништва укључујући и здравствене раднике у краћем временском период”, навео је др Елек.

Истиче да увек у оваквим ситуацијама, а било је таквих ситуација у прошлом веку где је доказано да је вакцина спас за човечанство у низу болести, треба слушати речи струке. Не треба читати о вакцинацији на друштвеним мрежама које пишу чак и лаици који немају никакве везе са вакцином.

“Видели смо да струка каже да треба да будемо вакцинисани, видимо да нико није умро од вакцине, не треба да постоји то неповерење, зато што је вакцина једини лек који вас не лечи до короне, али вас штити да се разболите од короне. Уколико имате адекватан имуни одговор, а и ако се разболите од короне велика је вероватноћа преко 98/ 99 одсто да нећете умрети од короне. Па не знам да ли наши грађани треба да размишљају у том смислу да имају неповерење у вакцину. Код мене као човека, који је ето и директор Клиничко-болничког центра и здравствени радник, није било никакве недоумице. Ја сам се са својом супругом и породицом први вакцинисао, искористио то право, искористио благодет, имао привилегију да будем вакцинисан, а процес за пријављивање је толико једноставан, организација од стране Канцеларије за Косово и Метохију фантастична. Сваке недеље имамо турнусе, где можемо да се вакцинишемо, где нисмо лимитирани бројем, па ни врстом вакцина. Мислим да страх уопште не треба да постоји, да је већи страх уколико се разболимо. Па видимо да сад људи који су се разболели, а нису вакцинисани имају и пост ковид реакције које су такође у фази испитивања и ја се надам да ћемо ми ако оваквим трендом наставимо да се вакцинишемо, успети у кратком временском периоду да пребродимо ову кризу, ову пандемију и да се вратимо нормалном животу”, истакао је др Елек.

На питање када пацијенти који су прележали Ковид 19 могу да се вакцинишу, др Елек каже да нема неког посебног правила прописаног од стране струке.

“Сматра се да не би требало одмах после прележане короне да приме вакцину, али већ у неком блиском периоду после 15,20 или месец дана, можемо слободно примити вакцину и надоградити наш имуни систем. Имунитет је процес који се не ствара за 24 сата. Ми не можемо направити имунитет за 24 часа. То је један сложен одговор организма који се надограђује цео живот а вакцина је управо та која надограђује наш имунитет, омогућава да створимо антитела против корона вируса. Другог начина у овом моменту за лечење нема. Треба да ставимо прст на чело и да видимо колико је наш здравствени систем пренапрегнут, колико је наших суграђана умрло, свакодневно идемо на сахране и према томе када видимо да нам најближи умиру, када видимо наши суграђани умиру, верујте то су велике муке приликом тих смртних ишода. Ми не треба да имамо недоумицу што се тиче вакцинисања. Вакцина је светло на крају тунела које треба да искористимо да бисмо угледали светлост дана, да би ове мере полако почеле да попуштају и да бисмо се ми сви колико толико вратили у нормалан живот, зато што морамо да научимо да живимо са вирусом корона”, навео је др Елек.

Оцењује да је тренутна епидемиолошка ситуација стабилна, мада то не би требало да завара.

“У овом тренутку имамо 89 пацијената, од тога 34 на кисеоничкој терапији и три пацијента у респираторном центру који су наши најтежи пацијенти. У задњих седам дана бележимо благи пад пријема пацијената уз већи број отпуста и надамо се да ће уз мере које су прописане од стране кризног штаба доћи у ситуацију да уз вакцинацију, успети да за наредних месец или два видимо видни бољитак овде у нашем граду. Што се тиче кисеоника и свих лекова који се примењују по десетом протоколу који је на снази у Републици Србији ми имамо сву логистику и сву подршку. То се огледа у томе да нам је Канцеларија за Косово и Метохију омогућила инсталирање једног резервоара од 10 тона, и у згради коју смо определили за лечћење оболелих од Ковида имамо 80 кисеоничних места. Поред тога имамо и редовно снабдевање кисеником од стране фирме Месер тако да имамо и на грудном и на инфективном одељењу. Што се тиче свих осталих лекова и заштитног материјала ту је континуирано снабдевање. Имали смо привремени недостатак реагенса ђдимера, очекујемо да ћемо га до краја недеље добити и мислим да ћемо што се тиче лабораторијских анализа комплетирати нашу здравстевну услугу”, каже др Елек.

Истиче да се од вируса короне лече и пацијенти без здравственог осигурања.

“Наше основно опредељење по Хипократовој заклетви је да лечимо оболеле без обзира да ли они имају здравтсвену књижицу или немају. Сви који захтевају болничко лечење и ако немају здравствену књижицу у овом моменту ми им пружамо здравствену услугу, с обзиром да је време пандемије’, поручио је др Елек.

Епидемиолошка ситуација је, према његовим речима, стабилнија, на лечењу је укупно 89 пацијената, на терапији кисеоником 34, троје у респираторном центру.

 

Подели на: