Најновије вести

Дрецун: Састанак у Бриселу припрема за онај који треба да уследи, из Приштине не стижу охрабрујуће вести

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун каже да би данашњи састанак у Бриселу требао да буде припремни за онај који треба да уследи, а то је састанак председника Александра Вучића и Аљбина Куртија. Из Приштине не стижу охрабрујуће вести да је могуће да дође до напретка о дијалогу, истиче Дрецун.

 

Технички дијалог Београда и Приштине наставља се данас. На столу су стари проблеми и теме – формирање ЗСО, нестали, енергетика.

Милован Дрецун је у Дневнику РТС-а рекао да то јесу политички разговори, али се разговара о техничким питањима, неће се разговарати о статусу.

“Ово би требао да буде припремни састанак за онај који треба да уследи, а то је састанак председника Александра Вучића и Аљбина Куртија”, објаснио је Дрецун.

Што се тиче дневног реда, указује да то не зависи само од Београда, који може да кандидује теме, а да ће се видети да ли ће их Приштина прихватити.

“Из Приштине не стижу охрабрујуће вести да је могуће да дође до напретка о дијалогу”, истакао је Дрецун.

Куртијеви захтеви за признањем су потпуно нереални, наглашава Дрецун и оцењује да то показује да он не жели да се постигне напредак.

“Хоће да се створи ситуација да разговори буду прекинути, а да Београд буде оптужен”, објашњава Дрецун.

Коментаришући најављено усвајање резолуције о Сребреници у парламенту у Приштини, Дрецун сматра да је у питању осмишљена кампања да што више земаља донесе исту резолуцију, да би наштетили интересима Београда, очекујући да ће се тако односити и према њиховим тврдњама да је над Албанцима почињен геноцид.

Скоро 200 етнички мотивисаних инцидената за две године
Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију је навео да се током претходне две године десило више од 190 етнички мотивисаних инцидената усмерених против Срба.

У пљачкама, нападима на верске објекте, претњама, физичким нападима, оружаним провокацијама, повређено је 40 Срба на КиМ, а оштећене су десетине кућа и верских објеката, као и четири школе, навео је Дрецун.

“То је систематска кампања насиља, а привремене институције не реагују”, упозорава Дрецун и истиче да случај једине српске повратнице у Ђаковици показује да је албанска заједница неспремна да прихвати Србе као суграђане.

Подели на: