Најновије вести

Дрецун за РТС: Вашингтон пребацио лоптицу у Брисел

У Бриселу почињу разговори на највишем нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Народни посланик Милован Дрецун је за РТС оценио да је Вашингтон пребацио лоптицу у Брисел где би требало да се разговара о политичким питањима. Истакао је да ће делегација Београда покренути питање Заједнице српских општина (ЗСО), чије је формирање договорено 2013. године.

 

Милован Дрецун је рекао да је очигледно да је Вашингтон једним добрим политичким маневром, постизањем споразума о економској нормализацији између Београда и Приштине, пребацио лоптицу у Брисел да се тамо разговара евентуално о политичким питањима, за која амерички званичници наводе да се односе на евентуално чланство у ЕУ и на међусобно признање.

Навео је да у Вашингтону знају да готово није могуће постићи договор у том смислу.

“Па нека се сада ЕУ уз подршку САД мало бави тим питањем где не може очигледно да постигне резултат, јер ја заиста не верујем, не да може за месец, два или три да се реши ово питање, него и много дуже, јер је питање будућности, како моделирати будућност статуса Косова, због тога што Албанци искључиво инсистирају на признању од Србије, а Србија наравно неће, ни по коју цену признати насилно проглашену независност Косова”, казао је Милован Дрецун током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Додао је да је дефинисано да данашњи разговор буде на два колосека.

“Договор је да се разговара о три најважније теме, то је економска сарадња, повратак протераних и судбина несталих, а друго је да се разговара о имплементацији Бриселског споразума у делу који се односи на ЗСО, јер она досад није реализована. То ће наша делегација свакако данас покренути, тражиће да се разговара о томе и да се постигне напредак, да се коначно формира ЗСО”, истакао је Дрецун.

Нагласио је да ће уз то бити придодате још неке теме, као што је питање финансијских и имовинских потраживања јер је, како је рекао Дрецун, 18.000 српских кућа и станова узурпирано од стране Албанаца и то питање мора да се реши, као и да је то питање изузетно битно и за повратак протераних.

Дрецун је подсетио на речи саветника за националну безбедност председника САД Роберта О’Брајана који је рекао да овај период мораторијума на отпризнавањима и тражењу чланства Косова у међународним организацијама треба да створи једну мирнију атмосферу да се разговара о политичким питањима.

“Управо је навео чланство у ЕУ и међусобно признање. Међутим, међусобно признање је искључено као тема за разговор од стране Београда и колико год буду евентуално снажни покушаји да се то питање наметне, оно може да буде стављено на дневни ред, али неће бити никаквог напретка, јер Београд неће признати Косово”, казао је Милован Дрецун.

Лакше до напретка у Бриселу захваљујући договору у Вашингтону
Додао је да су три кључна питања о којима ће се разговарати у Бриселу третирана споразумом о економској нормализацији који је постигнут у Вашингтону и да сада треба, како је Дрецун истакао, наслањајући се на тај договор, постићи напредак у Бриселу, што ће, како је оценио, вероватно бити лакше због овог договора који је постигнут у Вашингтону.

Када је у питању решавање судбине несталих лица, Дрецун је навео да Приштина од Београда тражи да се отворе архиве војске и полиције и истакао да он не зна шта ту има што није познато.

“Шеф њихове техничке делегације Хисени тврди да нема архива ОВК. Када му се на сто стави документација, каже, добро, отворићу је. У закону о вредностима ОВК, који су покушали да усвоје у скупштини, јасно стоји да треба заштитити архиву ОВК. Дакле, архива постоји. Наша делегација ће инсистирати на томе, јер не можете да решите судбину несталих, преко 500 Срба се води као нестало, без те архиве”, нагласио је Дрецун.

Подсетио је на документацију из које се види да у архивама ОВК постоје многи трагови, много докумената о томе шта се десило са несталима, не само Србима, већ и Албанцима.

“То ће бити јако тешко питање, пошто Албанци желе да сакрију размере злочина које је починила терористичка ОВК”, оценио је Дрецун.

Споразум из Вашингтона приморава Брисел да ради интензивније
Навео је да споразум из Вашингтона приморава Брисел на интензивнији рад.

“Лајчак је најавио да ће сада бити учесталији састанци на техничком нивоу и на највишем нивоу, како је рекао, зато што сада желе да интензивирају, да ту динамику учине много бржом. Међутим, треба имати у виду да је сада расправа и око тога какав ће бити пакет економске и финансијске помоћи ЕУ Западном Балкану”, казао је Милован Дрецун.

Осврнувши се на споразум који је постигнут у Вашингтону, Дрецун је навео да су САД тим споразумом наговестиле и створиле један снажан ослонац за веома значајно финансијско и инвестиционо присуство.

“Кад видите да Американци заиста планирају озбиљније да уђу овде са инвестицијама и њиховим компанијама, подстичу и ЕУ, онда мора да се то повеже и са неком врстом обећања да ће имати економске бенефите ако напредују на овом путу разговора”, рекао је Дрецун.

“Лајчак на Бледу први пут дефинисао црвене линије”
Подсетио је и на речи Мирослава Лајчака на форуму на Бледу.

“Мирослав Лајчак је на форуму на Бледу први пут дефинисао неке црвене линије у разговорима за ЕУ и рекао је да нема рокова, али да за њих не може да се каже да је прихватљиво то да се две стране договоре. Он каже да треба договор да буде постигнут у складу са међународним правом, притом мисли за њих, кад они кажу међународно право, није поштовање Резолуције 1244 и поштовање територијалног интегритета Републике Србије, већ да нема некакве евентуалне поделе и разграничења, да решење треба да буде прихватљиво за чланице ЕУ, није рекао за које, оне које су признале или оне које нису и да треба да стабилизује регион”, истакао је Дрецун.

Како је истакао, Лајчак се није изјаснио шта значи евентуално, рецимо стицање пуноправног стицања капацитета Косова као државе, јер би то, како је оценио Дрецун, водило у стварање велике Албаније и то би дестабилизовало регион.

“Има много неизвесности, али несумњиво да ће бити покушаја да се наметне и питање решавања политичких питања, али превашодно то је признање Косова од Србије. Међутим, ја сам и Лајчаку поручио и као народни посланик и пре као председник скупштинског одбора, немојте људи да губите време, Србија неће, ни по коју цену, признати овакву самопроглашену државу Косово и то се видело и сада у Вашингтону”, рекао је Милован Дрецун.

Подели на: