Најновије вести

Дуално образовање је сигурност за будућност

Конференција „Дулано образовање знање за будућност“  у Комбанк – дворани у Београду

 

Већ је донет Закон о дуалном образовању и у високом школству. Реформисане су струковне школе и образоване академије. -Водоинсталатери ће ускоро у Србији имати највеће плате, најавио председник Вучић

Привредна комора Србије организовала је конференцију ”Дуално образовање – знање за будућност” која је одржана у понедељак 23. децембра у Комбанк дворани.. Учесницима скупа обратио се председник Републике Србије Александрар Вучић, министар просвете, научног и технолошког развоја Младен Шарчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Увођење елемената дуалног образовања у средње стручно образовање у Србији почело је 2013. године пројектом Немачке организације ГИЗ „Реформа средњег образовања“, а затим су се придружили партнери из Аустрије и Швајцарске, својим пројектима, финансијском и експертском подршком развоју тог модела образовања. Дуално образовање иницирала је Привредна комора Србије, а пуна примена је почела са Законом о дуалном образовању  новембра 2017. године. Тај модел образовања уводи се у оним подручјима рада у којима постоји потреба привреде за кадровима и спремност да се ти кадрови запосле.

Професор Швајцарског економског института при Федералном институту за технологију у Цириху др Урсула Ренолд, указала је на предности овог модела образовања и могућности укључивања већег броја микро, малих и средњих предузећа. Ноел Гинсбург, оснивач непрофитне организације  „Каријервајз Колорадо“ на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у Сједињеним Америчким Државама, поделио је искуства о уделу и значају дуалног образовања за одрживост пословања и економски напредак једне земље.

Учествовали и предстаници са КиМ

Конференцији су присуствовали представници компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, министри у Влади Србије, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања. Међу њима су били и представници Грађевинско – саобраћајне школе  Приштина, Школске управе у Косовској Митровици и Техничке школе из Косовске Каменице.

-Земље које имају дуални модел образовања могу да рачунају на сигурну будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић на конференцији „Дуално образовање – знање за будућност“. Доста деце у Србији већ учи у компанијама, међу њима и они који уче да праве моторе за Ролс Ројс и делове за авионе, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Ове школске године у Србији је 6.100 ученика укључено у дуално образовање, у 72 школе, 35 образовних профила и чак 880 компанија.

-Ми ћемо са оваквим образовањем бити много жилавији за сваку врсту пада, него што смо били до јуче“, рекао је председник Србије истичући да је поносан на младе људе у дуалном систему образовања, јер су, како је истакао Вучић, разумели шта то доноси – не само сигуран посао и примања, већ и одговорност и озбиљност.

Рад и стицање знања током наставе

-Та деца раније ће да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, имају своју децу и имаћемо генерацију више него данас – радника и стручњака из свих области“, додао је Вучић и указао  да је важно да се универзитет прикључи систему дуалног образовања. Подсетио је да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, и тек после тога стекао мајсторски занат. Председник је позвао компаније у Србији да се укључе у дуално образовање.

Председник Вучић је додао да ће водоинсталатери ускоро у Србији имати највеће плате, и да ништа у Србији није могуће изградити без “радника са стране”. “Немамо занатлије, мораћемо са стране да доводимо људе да раде оно што ми нећемо да радимо. Шта мислите зашто сам ишао да обиђем раднике Градске чистоће? Зато што то нико неће да ради”, казао је Вучић. Вучић је додао да ће “драматично расти примања занатлија”, а падаће плате менаџера.”Молим наше компаније да још једном размисле, све импуте које имају негативне, вишеструко ће им се исплатити касније, закључио је Вучић.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да је веома важно да се у систем дуалног образовања укључе и универзитети и да је већ донет Закон о дуалном образовању у високом школству. Како је објаснио, реформисане су струковне школе и образоване академије. „Радимо све да млади остају у Србији“, нагласио је министар.
Број учесника – ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину расте, па је данас 10 пута већи у односу на почетак. Тако се школске 2013/2014. године 400 ученика школовало на тај начин у 16 школа, на три образовна профила и у 40 компанија, а прошле године, 2018/2019, било је 4.500 ученика који се образују за 33 образовна профила, у 80 школа у 52 града и општине, у око 600 компанија.
Председница Савета за дуално образовање у Швајцарској Урсула Ренолд је рекла да послује са 20 земаља широм света, укључујући и САД, и да је Србија једина земља где се председник посветио том питању.
С.Ђукић

Подели на: