Најновије вести

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ се и даље смирује

Број новооболелих у српским срединама на Косову и Метохији се и даље смањује. У последња 24 сата на овом подручју регистрована су четри нова случаја коронавируса од 62 тестираних чији су резултати пристигли јуче. Забелеђена су и четри излечења, док је једно лице из Косовске Митровице преминуло, саопштио је епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици др Александар Антонијевић на данашњој конференцији за штампу.

 

Новооболели су по један из сваке од четири општине на северу КиМ. У већински српским срединама на централном Косову и Метохији, где је од почетка епидемије забележено 234 оболелих, данас нема нових случајева.
Антонијевић подсећа да је од почетка пандемије у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица тестирано укупно 4335 особа, од тога је код 944 пи-си-ар методом потврђено присуство коронавируса.
Од 18. јуна када расте број оболелих до данас имамо 524 излечених ковид ацијента и 383 активних случајева. Тренутно су хоспитализована 54 пи-си-ар налазом потврђена ковид пацијента. Од тога 49 је смештено у Здравственом центру Косовска Митровица, по један у КЦ Крагујевац и КБЦ „Драгиша Мишовић“ и три пацијента у КЦ Ниш.
У вези са информацијом која је објављена у Службеном гласнику, да је Влада Републике Србије определила је 12 милиона динара за отварање нове лабораторије за пи-си-ар тестирање у склопу Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, Антонијевић каже да је то сјајна вест и да једва чекају. Наглашава да ће њено отварање значити пуно не само везано за актуелну пандемију него и за убудуће.
– То су најсавременији апарати, говори се о два апарата пи – си – ара, које треба да добијемо. Њихов капацитет је негде око 1000 узорака дневно – прцизира Антонијевић.
Каже да данас очекују долазак делегације из Батајнице, која ће утврдити да ли просторије, намењене за ову лабораторију, испуњавају стандарде или ће морати да се гради нови објекат у склопу Здравственог центра у Косовској Митровици.
– Можда ће се правити монтажни објекти ако наш постојећи објекат не испуњава услове. Наши микробиолози су били на обуци која је кратка и једноставна јер су апарати комплетно аутоматизовани. Ако буду наше просторије испуњавале те услове, онда се ја надам да ће то бити врло брзо, уколико будемо морали да градимо нову просторију, неки нови објекат за смештај тих апарата, не би ни за то требало да буде неки дуг период чекања. У најгорем случају очекујем за три до четири недеље да крене са радом – закључио је Антонијевић.
Одговарајући на питања новинара да ли у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица грађани могу да се тестирају и на лични захтев, Антонијевић каже да је у принципу увек могло. Последњих недељу дана међу тестиранима је у просеку 15 до 20 оних који се тестирају на лични захтев.
Генерално, оцењује да је епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ значајно пбољшана.
Ситуација се смирује, већ од пре две недеље имамо стабилизацицију на севеу КиМ, а како видимо побољшана је и стуација у енкалавама из којих према данашњим резултатима немамо ниједног новоболелог.
– Све иде у добром смеру и надам се да ћемо ускоро завршити овај други „пик“ или талас како га зовемо – каже Антонијевић
Оно што остаје као претња, каже Антонијевић, је да се на јесен овај вирус удружи са сезонским грипом и то је тренутно највећа опасност.
С.К.

Подели на: