Најновије вести

Фестивал дечје радости 17. пут

Одлична атмосфера на сцени и у публици, насмејана дечја лица, обележили су 17. по реду Дечији фестивал забавне музике „Цвркути са Ибра”, одржан у четвратак, 13. јуна у Дому културе „Трепча” у Звечану. Овај, један од најзначајнијих фестивала у региону, тачно тог дана обележио је и 35 година од оснивања. Као и ранијих година деца су се такмичила у две категорије „мини”” – (основци од 1. до 4. разреда) и „тини” – (основци од 5. до 8. разреда). У обе категорије премијерно су изведене 22 композиције, писане и компоноване за фестивал, у пратњи дечјег хора Музичке школе „Миодраг Васиљевић” из Косовске  Митровице, под диригентском палицом Нурке Налбани и уз плесну подршку најмлађих чланова „Стреет данце” клуба.

ВИШЕ ОД СТОТИНУ ДЕЦЕ НА СЦЕНИ

Међу више од стотину деце која су прошла сценом и у публици је био велики број малишана свих узраста. Најмлађи су са посебним уживањем пратили дешавања на сцени, омађијани шаренилом и звуком фестивала играли су и певали са својих места у публици. Као и ранијих година најтежи посао на фестивалу те вечери имао је стручни жири, а у саставу Давид Парлић, Светлана Пиндовић и Душан Димитријевић, који је изабрао победнике овогодишњег фестивала, по три првоплсиране композиције у обе категорије, док је публика бирала победнике Фестивала у обе категорије, гласајући на полеђини својих карата. Ретко се дешава да се укуси публике и жирија поклопе, а управо се то догодило на овогодишњем фестивалу. Фестивалска, односно награда публике у „мини” категорији и награда жирија припале су дуету Барбари Милидраговић и Богдани Влашковић, које су извеле композицију „Нисам крива” за коју је музику и текст урадила Сања Гвоздић а аранжман Душан Поповић , док је у „тини” категорији награду освојила Ања Јеротијевић, са композицијом „Звезда падалица”, такође у аранжману Душана Поповића, а на музику и текст Иване Поповић Миличић. У „мини” категорији, награду за најбољи текст, освојила је Стојанка Бојић, са композицијом „Цвркути са Ибра”, у изведби Барбаре Стојковић. Награду за најбољу музику освојила је Јелена Спирић, за композицију „Некад и сад”, а награду за најбољи аранжман освојио је Дејан Поповић, за композицију „Да шарамо свет”, коју је извео Немања Николић. Друго место у „тини” категорији припало је Милици Миљковић за песму „Бићеш ту”, а треће место освојила је Мина Јакшић, са песмом „Ти и ја”. У „тини”категорији, награду за најбољи текст добио је Срђан Здравковић, за композицију „Дан сунцем обасјан”, коју је извела Милена Здравковић. Награда за најбољу музику припала је Миломиру Мартиновићу, за песму „Дрво”, коју су извеле Ленка и Калина Стефановић, док је награда за најбољи аранжман отишла у руке Александра Поповића, за композицију „Љубав зове”, у изведби Анастасије Поповић. Специјална награда за помоћ и подршку фестивала, додељена је маестру Петру Ракићу и председнику Привременог општинског органа Александру Спирићу.

ПОНОСНИ НА ФЕСТИВАЛ

Барбара и Богдана, ученице ИВ разреда ОШ „Бранко Радичевић”, кажу да су се спремале месец дана за ово такмичење и да је припрема текла доста тешко. Подршку им је пружила наставница Сања Гвоздић, а победу, како тврде, нису очекивале. „Пуно ми значи награда, нисам уопште очекивала то да ћу да освојим прво место”, каже Барбара. „Никада се нисам такмичила и ово је један предиван тренутак за мене”, поделила је са нама своје утиске Богдана. Ања Јеротијевић, четврти пут учествује на овом такмичењу, по други пут осваја прво место, а ове године освојила је и глас публике. За такмичење се спремала две недеље. „Било је много труда и рада, тако да сам дошла овде докле сам дошла”. Иако се потајно надала победи, није је очекивала. „Нисам знала да ли може
две године заредом да се освоји прво место и као и сви такмичари, надала сам се победи, али нисам очекивала…” Директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге, Петар Трајковић, истиче да се годинама уназад овај фестивал успешно одржава, а то показује, како каже, и велики број учесника. „Са поносом можемо да кажемо да је током свих ових година, скоро 10 одсто популације српског народа из Косовске Митровице, учествовало на фестивалу као извођачи, аутори, текстописци… Ми се поносимо овим фестивалом и даље ћемо га гајити и трудити се да он опстане”, поручује Трајковић. У ревијалном делу, наступили су учесници претходних фестивала са награђеним композицијама. Међу њима су биле Ленка и Филипа са песмом „Сестрице”, затим Теодора Симић, са композицијом „Играј”, као и Исидора Некић, са композицијом „Потражи ме”. Публику у ревијалном делу, док су се чекали гласови жирија, забављао је финалиста „Пинкових звездица”, Давид Марковић. Организатор ове манифестације је Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, а главни покровитељ је Привремени орган општине Косовска Митровица. Суорганизатори су Музичка школа „Миодраг Васиљевић”, РМХК „Трепча” и Студентски центар. Спонзори су РМХК „Трепча”, дечји бутик „Оз” и наша новинско издавачка кућа „Панорама”-”Јединство”. Са оснивачем, директором СИЗ-а Јабланом Ђукановићем фестивал је први пут одржан 1984. године у Косовској Митровици уз пратњу митровачког Биг бенда који их је и пратио све до 1989. СИЗ за културу и информисање гаси се 1992. године а фестивал 2005. поново покреће Савез аматера општине Косовска Митровица. Захваљујући музичару Петру Ракићу фестивал је препознат у мноштву фестивала и једини је у то време био фестивал, поред „Златног цекина” у Сан Рему у коме се композиције изводе уживо са оркестром, хором и солистима. Установа за спорт и специјализоване услуге организатор је фестивала од 2014. године до данас. С.К.

Подели на: