Најновије вести

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Прво привреда, онда политика

Политички су Србија и Косово посвађане, али привредне коморе сарађују тесно, оцењује немачки дневник “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, посебно истичући улогу председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа у успостављању економске сарадње.

Угледни немачки лист подсећа да је изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел за протекли викенд позвао председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија на разговоре у Белу кућу о економским односима.

Међутим, пре поласка на пут у Вашингтон објављена је вест о подизању оптужнице против Тачија, због које је он морао да одустане од путовања.

Тај развој, констатује лист, указује на тешки оквир за српско-косовско приближавање.

Наводи се да је Гренел најавио да ће ипак у Вашингтону бити преговарано, али за сада није јасно када и на ком нивоу.

Истиче се да је циљ Гренела да економским приближавањем створи услове за историјско политичко помирење.

Такав договор, сматра лист, могао би његовом шефу Трампу омогућити, позивајући се на наводно решен конфликт, да затвори америчку базу на Косову, што би му добро дошло због бирача у предстојећој предизборној кампањи.

Дневник указује да је економско приближавање компликовано, јер је однос Београда и Приштине, од краја рата 1999., мирољубив, али непријатељски.

Полазна основа се од 2008. није променила, када је Косово уз америчку и ширу европску подршку прогласило независност, што Београд не признаје и спречава, подржан од Русије и Кине, чланство у УН и другим међународним организацијама.

Гренел је, од именовања, почео са енергичном дипломатијом путовања између Београда и Приштине, услед чега је, почетком године, потписано више споразума о намерама, међу којима је и намера о поновном успостављању директне железничке линије БеограђПриштина, те и изградња аутопута.

Све је то, како подсећа лист, рађено по мотом „прво привреда, онда политика“.

Уз питање да ли је економско приближавање могуће, када је политичка ситуација тако замршена, ФАЗ наводи да је Чадеж особа са којим се Гренел протеклих месеци често састајао.

Чадеж, како се додаје, има само речи похвале за Американце.

“За мене је то освежење. Гренел је дошао у Београд и питао ме отворено „шта жели привреда? Шта можемо учинити да људи живе боље?”, казао је шеф ПКС.

Иако не жели да критикује ЕУ, која, како додаје лист, годинама покушава да Београд и Приштину наведе на дијалог, Чадеж је указао да у ЕУ важи правило да ништа није договорено, пре него што све буде договорено, што има последице да између Београда и Приштине ништа није договорено, јер није све могло бити договорено.

Гренелов приступ, да се прво реше суштинска питања, Чадеж сматра, у овом тренутку, ефикаснијим.

То што је у Београду и Приштини најпре разговарао са инвеститорима и пословним људима је конструктивно, нагласио је Чадеж додајући да је важно да дође до померања у разговорима, у чему је већ успео Гренел.

Тако је америчка иницијатива довела до тога да се ЕУ поново снажније ангажује у региону, што није ништа лоше.

Тај приступ подржава и Берат Рукићи, председник косовске привредне коморе.

Он је набројао бројне препреке са којима су суочени косовски привредници због непризнавања од стране Београда.

Рекао је да српске власти не пропуштају на граници теретна возила са косовским таблицама, као и да је забрањен увоз и транзит робе са „Маде ин Косова“.

То, како истиче, тешко погађа шпедицију на Косову и спречава српско-косовску трговину, те и извоз Косова на трећа тржишта.

Да је решење у тој замршеној ситуацији могуће и без америчке интервенције доказале су привредне коморе Србије и Косова, констатује ФАЗ.

Лист подсећа да је косовска привредна комора 2015.постала чланица Европске привредне коморе, уз одобрење Србије, што је незамисливо на другим нивоима, где Београд покушава да спречи чланство Косова у међународним организацијама.

Дневник наводи да је ПКС пре 2015.,такође, био против пријема Косова у Европску комору, али је до преокрета дошло под Чадежом.

У српско-косовским односима то је била светла тачка.

“Порука привреде Србије и Косова је јасна. Чини ми се да је та порука стигла и до влада у Београду, Приштини, Вашингтону и Бриселу, а то је потребан нам је нови почетак у нашим односима, и то на основама поверења, прагматичног опхођења према реалности и јачање наших економских веза”, подвукао је Чадеж.

Подели на: