Најновије вести

Горану Весићу забрањен улазак на Косово и Метохију

Делегацију Београда, предвођену замеником градоначелника Гораном Весићем, зауставила је око 9.30 на административном прелазу Јариње косовска полиција.

 

 

Косовска полиција, која се налази на административном прелазу, појачана са два џипа наоружаних полицајаца, није дозволила Весићу да уђе на територију Косова и Метохије.

Полицајци су тврдили да су одлуку о забрани уласка Весића на КиМ добили из Приштине и да је образложена тиме да његов долазак на Косово и Метохије “представља опасност по безбедност Косова”.

Горан Весић је рекао за Први програм Радио Београда да забрану уласка на Космет види као одлуку против Београда, а не против њега лично.

Весић је раније навео да су их на административном прелазу дочекала два џипа пуна наоружаних припадника КП, и да је делегација Београда требало да потпише повељу о братимљењу са Косовоском Митровицом и да посети градилиште станова за 40 избегличких породица.

Како је рекао Весић, данашњом одлуком су приштинске власти показале да не желе да деца на КиМ имају игралиште и да избеглице немају право на станове. Додаје и да су показали како виде реализацију Бриселског споразума и да не желе да Срби опстану на КиМ.

Весић је додао да си приштинске власти данас желеле инцидент, али да делегација Београда то није желела.

Додао је да су људи на прелазу били уљудни и да су говорили да им је жао, што показује да обични људи желе да Срби и Албанци сарађују.

Канцеларија за КиМ: Апсурдно образложење
Канцеларија за Косово и Метохију је најоштрије осудила забрану уласка Весића на КиМ, наводећи да је реч о најфлагрантнијем кршењу споразума којима се регулише слобода кретања.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наводи се да је онемогућавање Весићу да са сарадницима присуствује обележавању Дана општине Косовска Митровица најотворенија демонстрација неспремности Приштине да, како се истиче, допринесе стварању нормалних међунационалних односа и друштвене климе на КиМ.

Додаје се да је образложење Приштине да би боравак Весића на КиМ био опасност за безбедност толико “апсурдна” да не заслужује “озбиљан коментар”.

Подели на: