Најновије вести

Гордонова електронска капсула

Гордон Јовановић из Штрпца иновирао прототип капсуле за коју тврди да помаже људском организму да се снабде електронима који штите ћелије и тиме спречавају болести које изазива продор слободних радикала

 

Када дођете у Штрпце и питате за Гордонову електронску капсулу, већина становника ће вам рећи: „ Да, постоји таква капсула у Беревцу”. О чему се ради, истражили смо при недавној посети овој општини, подно Шар планине, где смо се срели са Ненадом Јовановићем братом иноватора поменуте капсуле, Гордона Јовановића.

– Мој брат не живи стално у Штрпцу. Ради у Нишу и повремено дође овде. Он је иноватор те капсуле, коју ми имамо кући и користимо је за потребе укућана и кад неко дође од мештана радо му је уступамо – истиче Ненад. Како нам рече његов брат, Гордон је од малих ногу показивао интересовање за разне научне области и да је током студија стекао специјализацију у домену информационих и телекомуникационих оперативних система поред осталог.

– Гордон је 2014. године осмислио прототип те капсуле која служи за лечење и третирање различитих болести на ћелијском нивоу, а 2018. године тај његов изум је и званично регистрован у Заводу за заштиту интелектуалне својине у Београду. Његов изум је заправо електромедицински уређај чија је намена рехабилитација комплетног људског организма на ћелијском нивоу – објашњава Ненад Јовановић и додаје да се овај патент заснива на знањима из области медицине, хемије, физике и електронике пре свега.

– Данашњи човек пати од многих болести које су узроковане пре свега стилом живота где је неадекватна исхрана један од главних негативних фактора. Присутно је недовољно уношење витамина, минерала и антиоксиданата и то доводи до стварања такозваних слободних радикла у телу, чиме се оштећују ћелије, а тиме ствара болест и патолошка стања у организму укључујући и малигне болести. Базне намирнице као и антиоксиданти имају вишак електрона и они се понашају као донатори, док киселе намирнице и слободни радикали имају мањак електрона и они су акцептори електрона. Због тога је веома битно уносити базне намирнице, односно антиоксиданте, који ће неутралисати штетно дејство слободних радикала и киселина на наше ћелије. Зашто на ћелије? Зато што је ћелијска мембрана окружена електронима који чине њен штит од спољашњег оштећења, а та оштећења настају дејством слободних радикала који из неког извора морају добити електрон који им недостаје, па у недостатку довољно базних намирница или антиоксиданата, слободни радикали узимају електроне од наших ћелија. Када се то деси, та ћелија више није потпуно здрава и наш имуни систем то препознаје и мора да је замени новом ћелијом. То је сложен процес када наш имуни систем обавља огроман посао за наше здравље, одбацујући оштећене и стварајући нове ћелије уместо њих. Број ћелија које се одбаце и на њихово место створе нове мери се стотинама хиљада на дневном нивоу код здравих особа, док је код болесних особа тај број и неколико пута већи. Познато је да се на овом принципу објашњава и процес старења организма, као и процес стварања малигних обољења – објашњава Јовановић, ставове брата Гордона на основу којих је иновирао капсулу. Ненад је захваљујући брату Гордону савладао, како каже, веома солидно овај део медицине. Додаје да овај уређај производи контролисане електроне, са таквим набојем и на таквој фреквенцији да га наше ћелије без проблема апсорбују, док се сви слободни радикали у телу неутралишу. Гордон је са својом капсулом учествовао на бројним изложбама и такмичењима у области иновација укључујући и неке нивое на међународном плану, где је добијао признања.

– Међутим капсула још није ушла у ширу употребу. Ми се надамо да ће до тога доћи и да ће она добити место које заслужује. Налазимо се у некој четвртој фази њеног званичног прихватања и примене – истиче Јовановић. Било како било, када је у питању „Гордонова електронска капсула”, свакако је она нешто несвакидашње, посебно за Штрпце али и шире просторе. Иначе, мештани Штрпца, неки из знатижеље, неки из вере да ће им стварно помоћи, радо одлазе код Јовановића да како кажу „испробају” ово оригинално дело, младог иноватора из њиховог краја. С. И.

Подели на: