Најновије вести

Гори: Формирање ЗСО услов за пријем Косова у Савет Европе

Пријем Косова у Савет Европе треба да буде везан за суштински напредак у формирању Заједнице српских општина, изјавио је данас амбасадор Италије у Србији Лука Гори.

 

 

Током последњег комитета Савета Европе на агенду није ни било стављено ово питање. Италија је била једна од земаља која је била за одлагање пријема. Ми сматрамо да пријем треба да буде везан за суштински напредак у формирању Заједнице српских општина. То је један од услова који треба да се испуни како би кандидатура Косова била успешна“, рекао је Гори у интервјуу за Политику.

На питање зашто је Италија гласала за усвајање Резолуције о Сребреници у УН, амбасадор је одговорио да је став званичног Рима о томе познат.

„То је била једна од тема разговора министра Тајанија и премијера Вучевића у Трсту. Пажљиво смо, и у пријатељском духу саслушали аргументе и оно што је српска страна имала да нам каже. Наш став о Резолуцији је познат. Гласање је чињеница. Сада гледамо даље у циљу очувања сарадње и стабилности у региону“, навео је Гори.

На констатацију да су они који су гласали за Резолуцију тврдили да ће она донети помирење у регион, али да се показало да је, заправо, само продубила поделе у БиХ, али и између Србије и Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније… амбасадор је узвратио да је једино што може да каже да је сада важно да све стране морају да уложе напоре да се одржи стабилност у региону, јер је то ствар која је најважнија за све.

Уз подсећање да је пре 15 година тадашњи италијански премијер Силвио Берлускони инсистирао да се одреди рок до када ће Србија ући у ЕУ, те питање шта се десило у Европи која је престала да се залаже за пријем нових чланица, осим Украјине, Гори је истакао да се сада у неким земљама јавља свест да тај процес треба да буде убрзан, а да је Италија у томе једна од водећих земаља.

„Разумем фрустрацију људи у Србији и региону која се тиче уласка у ЕУ и блокираног процеса… Ми желимо да се тај процес убрза да извршимо притисак да се све то покрене, јер у овом тренутку постоји нови импулс по питању проширења ЕУ“, рекао је италијански амбасадор.

Указао је да постоје два циља, те да треба што боље искористити две ствари – План раста од шест милијарди евра које ЕУ ставља на располагање земљама Западног Балкана, а друга се тиче отварања Кластера 3 за Србију, за који се, напомиње, Италија залаже да се што пре отвори.

Када је реч о рату у Украјини, каже да се Италија противи слању њених војника у рат, и има јасан став да треба постићи правичан мир, да треба раздвојити агресора о онога који је нападнут и да треба помоћи Украјини која је нападнута, али да сигурно не треба слати војнике у Украјину.

Упитан да ли се плаши ширења конфликта у Европи, каже да сви у Европи одговорно раде на постизању правичног мира.

„Постоји изузетно велика потреба да се конфликт не прошири на остатак Европе. Сви ми знамо коју вредност има мир у Европи, а та вредност је сада угрожена руском агресијом на Украјину. Пружање подршке Украјини у овом случају је правична ствар“, рекао је Гори.

По питању европских избора и страха од доброг резултата десничарских странака, каже да ће нови Европски парламент сигурно одражавати вредности на којима се ЕУ заснива, а то су демократија, слобода и људска права. Уверен је да ће нови ЕП донети неке нове садржаје који се тичу одређених стратешких тема битних за ЕУ, пре свега, европске одбране, повећање стратешке аутономије Уније, као и њена независност у економском и енергетском смислу.

Појашњава да под повећањем стратешке аутономије подразумева јачање улоге ЕУ на међународној сцени, будући да и јачање других актера почиње да расте.

„Европска унија треба да се избори за своје место у свему томе. То може да се постигне јачањем вредносних ланаца који треба да буду све отпорнији, а ту би улога Западног Балкана могла да буде изузетно велика, јер би могла и да доведе до јачања улоге ЕУ“, рекао је амбасадор Гори.

Подели на: