Најновије вести

Грубјешић: Очекујем да Лајчак каже када ће бити настављен дијалог

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику каже за РТС да су односи Европске уније и САД на најнижој граници од Другог светског рата и да би најгоре било ако се буду водила два паралелна дијалога Београда и Приштине. Међутим, нада се да координација може да се успостави “у ходу”.

 

У понедељак би представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак требало да дође у Београд, пошто је претходне недеље био у Приштини. Сузана Грубјешић очекује да Лајчак саопшти када планирају да наставе бриселски дијалог, који је прекинут када је косовска влада увела таксе.

“То су очекивања, да видимо да ли постоји договор са Приштином и Београдом да се бриселски дијалог настави у скорије време. Наравно, ту је и она стара иницијатива канцеларке Меркел и председника Макрона о самиту, који је већ једном био отказан у Паризу”, наводи Грубјешићева.

Указује да се сада опет појављују вести у косовским медијима, који, како додаје, наводе 17. јул као датум када би био одржан тај самит под покровитељством Берлина и Париза.

“То су све информације које ће претпостављам Лајчак донети, јер он више није само словачки дипломата. Он сада говори у име свих земаља чланица Европске уније”, указује Грубјешићева.

Што се тиче најава да ће се у Вашингтону говорити о економији, а да ће у Паризу бити политички дијалог, Грубјешићева оцењује да је најгора опција да се воде два паралелна дијалога.

“Чињеница је да су односи Европске уније и водећих земаља Уније са Сједињеним Америчким Државама на најнижој граници од Другог светског рата.

Постоје, каже, бројни проблеми и у комуникацији и нема извесности да ће се ти односи у скорије време побољшати.

Не постоји довољно координације између ЕУ и САД, напомиње Грубјешићева и нада се да она може да се успостави “у ходу” .

“Уколико економија буде у фокусу, како је речено, ту можемо да очекујемо добре вести, јер економија је та која крчи пут политици”, напомиње Грубјешићева, али додаје да економија нажалост није довољна већ ће политика морати да настави ту где економија стане.

Упитана како треба разумети поруке из Приштине, односно Кадрија Весељија који поново помиње рат, Грубјешићева оцењује да су то изјаве које служе пре свега за унутрашњу употребу.

“Политичка сцена на Косову је врло крхка, танка је владајућа већина. Самоопредељење као највећа опозициона странка прети разним догађајима на улици. Изгубили су власт. Све те изјаве косовских политичара треба гледати у том контексту”, закључује Сузана Грубјешић.

Подели на: