Најновије вести

Хан: САД важне као подршка, преговоре води ЕУ

Оно што би требало да се постигне у преговорима Београда и Приштине неће бити дочекано некаквим великим аплаузима. То изискује много храбрости, каже за “Дојче веле” комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан.

 

На питање шта се очекује од извештаја о напретку за све земље Западног Балкана, који ће бити објављени 29. маја, Јоханес Хан каже ће ту бити много доброг и понека критика.

“Али, ту и тамо има напретка. Такође има, нећу рећи назадовања, али има стагнације. На пример, може се критички приметити да су актуелни разговори између Србије и Косова већ месецима на леду. Надам се да није до годишњег доба. Односно, још једном ћу поновити да се ради о европској перспективи обе земље, а обавезујући правни договор између њих је кључан за европску перспективу”, рекао је Хан.

Говорећи о томе која делотворна средства стоје на располагању Европској унији како би приволели обе стране на компромис, Хан истиче да је уверен да би почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом био најбољи подстрек.

“Уверен сам да, када бисмо на пример могли да почнемо приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом – што не значи да ће те земље сутра бити примљене, јер то је вишегодишњи процес који захтева још много напора – да би то био најбољи подстрек за Србе и Косоваре да поново седну за преговарачки сто. Ако ми то не урадимо, онда ће двема странама недостајати подстрека да поново седну за сто”, сматра Хан.

“Притом оно што би коначно требало да постигну неће бити дочекано некаквим великим аплаузом ни у једној земљи. То изискује много храбрости двоје актера да седну за сто и раде на компромисном решењу, који од обе стране захтева уступке како би коначно дошли до резултата”, додао је европски комесар.

Одговарајући на питање да ли ту спада и визна либерализација за људе са Косова, Хан каже да: “У свему томе има и нешто више, а ту спада и питање веродостојности”.

Мишљење косовског председника Хашима Тачија је да не може доћи до успешних преговора без Сједињених Држава, а Хан је изнео своје виђење.

“Постоје јасне међународне обавезе о томе како би ови преговори требало да теку. Наравно да је добро када постоји подршка важних међународних играча, када је међународна заједница у том смислу уједињена око тога да обе земље, Србија и Косово, дођу до правно обавезујућег споразума. Зато су САД важне као подршка. Али, такође, довољно је да се преговори одвијају у тренутним структурама, наиме под вођством високе представнице, тренутно је то Федерика Могерини. И томе не треба ништа додавати”, указао је Хан.

Одговарајући на питање да ли је промена граница још увек могуће решење за нормализацију односа, Хан каже да је он рекао да не би требало одмах прогласити забрану да се размишља.

“Али, одмах сам јасно ставио до знања да шта год да на крају дође као решење, то може бити само решење које неће ићи на рачун стабилности, мира и безбедности у региону. Дакле, не би могло да буду решења на рачун треће стране”, рекао је Хан.

“Прерано је давати било какве изјаве о ономе о чему се размишља. Договори који би требало да се закључе између две државе биће свеобухватни, питање безбедности мањина биће централни елемент, јер и данас, а тако ће бити и у будућности, веома много Срба живи на целој косовској територији, а не само на одређеном делу. Дакле, биће ту много делова слагалице и надамо се да ће то на крају дати једну прелепу слику”, закључио је Хан.

Подели на: