Најновије вести

Хоти: Дијалог води премијер, нећу се такмичити ни са ким, имам јасне надлежности

Премијер Косова Авдулах Хоти представио је данас у косовској Академији наука и уметности, платформу владе за дијалог са Београдом и нагласио да ће он као шеф владе представљати Косово. Хоти је изјавио да је оквир дијалога усвојен унутар коалиције и обавештена опозиција. Први принцип, према Хотију, је територијални интегритет Косова, о коме се не може преговарати.

 

Позвао сам опозицију, неки се нису одазвали, а неки су понудили сарадњу, не и конкретну. Дијалог води премијер земље, нећу се такмичити ни са ким, јер имам јасне надлежности и оне су бетониране пресудом Уставног суда”, рекао је Хоти.

Хоти је истакао да се у оквиру дијалога Косова и Србије неће преговарати о територијалном интергитету Косова и додао да дијалог треба окончати споразумом о нормализацији и обостраним признањем, чиме ће Косово добити столицу у УН.

Он је навео да је циљ Владе Косова да се у оквиру дијалога отворе питања несталих лица, надокнада ратне штете и друга.

“Имамо договор са нашим главним медјународним партнерима да ће бити покренут процес дијалога, а ми задржавамо право да, уколико не буде реазулата, вратимо реципрочне мере и то не само трговинке него поптуне”, рекао је Хоти и истакао важност укидања Резолуције 1244 СБ УН о Косову.

Претходно је председник Академије наука и уметности Косова Мехмет Краја навео да је та институција анализирала све договоре постигнуте у дијалогу између Србије и Косова а резиме је потом и објављен. Он је оценио да дијалог између Косова и Србије треба да буде отворен и транспарентан, јер се бави индивидуалном и институционалном одговорношц́у учесника у овом процесу.

Подели на: