Најновије вести

Хоти: Здравствени систем не може више да издржи, поштујте мере!

Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти реаговао је након што је синоћ, у неким општинама на КиМ, противно свим мерама Владе и НИЈЗК, дошло до окупљања великог броја грађана због прославе празника Курбан-Бајрам.

 

Како је Хоти написао на друштвеној мрежи Фејсбук, док се јуче празновао Курбан-Бајрам, лекари, медицинске сестре и остало помоц́но особље бринули су о “нашим најмилијима који су оболели од коронавируса”.

“Синоц́ је у неким местима било велико окупљање грађана, што је супротно мерама које је предузела Влада, а које су препоручиле НИЈЗК и здравствени радници. Ко год је био присутан тамо вероватно је добио вирус, јер велики број људи не зна да је заражен ковидом-19. То значи да ц́е у наредне две недеље стотине грађана тражити лечење у болницама од истих лекара чије савете не поштују”, написао је Хоти.

Како каже, полиција и инспекција су на терену да надгледају спровођење мера, “али не могу да нас заштите од нас самих”.

“Свако од насби требало да буде и полицајац и инспектор. Када идете у продавницу, ресторан, било где, водите рачуна да се испуне услови тако да се сами не заразите, али и да заштитите друге. Требало би се држати подаље од гужви, увек носити заштитну маску, посебно у затвореним просторијама. Увек држити социјалну дистанцу. Немојте се поздрављати руковањем и грљењем. Обавезно би требало одржавати хигијену и користити дезинфекциона средства”, напомиње Хоти.

Закључује да осим поштовања мера не постоји други начин, док не буде доступна вакцина.

“Иначе, здравствени систем не може више да приушти оптерец́ење, не може да пружи негу онима који болују од коронавируса, а којима је потребно лечење. Укључимо се заједно у заштиту наших најмилијих”, написао је Хоти.

Подели на: