Најновије вести

Хотијев кабинет састављен, први задатак након изгласавања укидање одлука Куртијеве владе

Избор нове косовске владе у парламенту очекује се у следећих неколико дана, чим буде званично објављена комплетна пресуда Уставног суда, којом је потврђен декрет председника Тачија о кандидатури Авдулаха Хотија за новог премијера.

 

Како пише Коха, главни задатак нове владе окупљене око Демократског савеза Косова биће уклањање препрека како би се наставио дијалог са Србијом и постигао коначни договор. Према ономе што је најавио Хоти, једна од првих ствари биће укидање недавних одлука још актуелног премијера Куртија.

Уочи седнице за гласање о новој влади, ДСК још не говори о именима која су предложена за министре, као и о споразуму са Српском листом, наводи Коха. Очекује се да данас буде одржано Председништво ДСК после кога ће се знати више детаља.

Лидер ДСК Иса Мустафа у телефонском разговору одбио је да за Коху говори о именима, рекао је само да ће ова странка поред премијера имати потпредседника владе и седам министара. Али број министарстава би могао бити смањен уколико Пацолијева странка одлучи да се придружи влади. Мустафа је уверен да имају неопходне гласове за изгласавање Хотијеве владе.

“Сигурно је преко 61 глас, од Алијансе за будућност Косова, НИСМА, Алијансе за ново Косово и мањинских парламентарних група. Што се тиче кабинета, нисмо конкретно и званично разговарали о било којем имену”, рекао је Мустафа.

Извори Кохе кажу да су могућа имена владиног кабинета из редова ДСК-а о којима се досад разговарало: Дритон Сељманај (потпредседник владе), Хикмете Бајрами (министар финансија), Вљора Думоши, (министар културе), Агим Вељиу (министар унутрашњих послова), Арбан Абраши (министар инфраструктуре и животне средине), Арменд Земај (министар пољопривреде), Бесиан Мустафа (министар европских интеграција), Антон Ћуни (министар одбрана).

Из странке Рамуша Харадинаја речено је да је Бесник Тахири номинован за место потпредседника владе, Мелиза Харадинај за министра спољних послова, Сељим Сељими – министар правде, Бљерим Кући – министар економског развоја, Рама Лика – министар просвете.

НИСМА је рекла да ће објавити имена министара, након што буде објављена пуна пресуда Устава.

Што се тиче споразума са Српском листом, према Мустафи, он не садржи никакав посебан захтев и биће објављен тек након договора са странком која представља српску заједницу у Скупштини Косова.

Подели на: