Најновије вести

ХРОНИКА ЗВЕЧАНА

БАЊСКА КРАЈ ЗВЕЧАНА, НА СЕВЕРУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, СВЕ БЛИЖА СТАТУСУ БАЊСКО-ТУРИСТИЧКОГ ЦЕНТРА

Нови објекти бање за препород насеља „Рајска бања” ће са 150 запослених оживети насеље и околину. Од преко 7.000 становника, у 18 села, шездесетих година прошлог века, као општинског центра, данас остало још око 1.000 житеља. Исељавање почело укидањем општинског центра 1959. године Када су, 25. јуна 2017. године у Бањској, 12 километара северно од Звечана, рушењем старог објекта бањског лечилишта, започели радови на изградњи новог бањског комплекса, савремене бање и лечилишта, то је био корак који је означио нову полазну основу развоја овог некада општинског центра. Данас Бањска са новим објектима, асфалитираним прилазима до њих, посеченим великм и бројним стаблима дрвећа у насељу у правом смислу је променила изглед. Изнад ушореног насеља у дубодолини Бањштанске реке доминира манастир Бањска, задужбина краља Милутина. И манастир је са новим великим улазом добио нову лепоту. После 520 година овде су се вратили монаси јула 2004. године, чиме је манастир духовно обновљен.

НОВИ ИЗГЛЕД НАСЕЉА

Сада се очекује препород овог бањског и климатског насеља са изградњом савремене бање, лечилишта, затвореним и отвореним базенима. Радове на изградњи новог комплекса у Бањској финансира Влада Републике Србије, преко Канцеларије за КиМ, из буџетских средстава, а укупна вредност се процењује између шест и седам милиона евра. Званично, бањска вода је добра за реуматска, кожна и друга обољења. Када буде комплетно завршен комплекс „Рајске бање” у њему ће наћи посао 150 радника. Бања у Бањској је како-тако радила све до 1999. године када је у правом смислу запуштена. Бањски комплекс је до 1997. године био пун, у оквиру кога је радио хотел и ресторан. Време, у народним песмама опеваној маленој Бањски крај Звечана, као да је стало 1959. године када је овде укинут општински центар. Од тада је и кренуо суноврат овог малог бањског и климатског лечилишта, али и суноврат свих 18 села на обронцима планине Рогозне која су припадала истоименој општини. Те, 1959. године, када је укинута општина, Бањска је имала 7.500 становника, а данас, пола века касније, на овом простору живи тек 1.000 становника. Малена Бањска са 120 домаћинстава је најбројнија. Као месна заједница општине Звечан, Бањска са изградњом бањског комплекса има идеалне услове, због природних ресурса, за развој и прихват туриста. Мештани Бањске су до 1999. године доста добро зарађивали од бројних бањских туриста који су били више месеци у приватном смештају код њих. Више од 15 година, после 1999, у Бањској је буквално све стало што се тиче обнове и развоја.

ПОСАО ЗА 150 РАДНИКА

– У самој Бањској је 120 домаћинстава и нешто више од 400 становника. У насељу су пошта, пет продавница, здравствена амбуланта, Основна школа „Бановић Страхиња” са 60-так ученика, неколико угоститељских објеката… Почетком априла 2015. године, овде је 12 мештана добило кључеве од станова прве стамбене зграде изграђене у Бањској – говори дугогодишњи активиста Бањске Арсеније Арсенијевић. У Бањској мештани окривљују „Трепчу” која је 1972. године преузела управљање над бањом, односно бањским лечилиштем. Од тада овде није урађено ништа у реновирању или подизању нових бањских капацитета, а постојећа бања је буквално била уништена. – До Бањске је асфалт урађен још 1977. године али је неопходно да се од Бањске ураде добри макадамски путеви до бројних околних села. Од Бањске сада се, из Митровице и Звечана, најбрже стиже до Новог Пазара. Истина, од Бањске према Рудинама нема асфалта у дужини од три километра, али је даље до Пазара добар асфалтни пут – каже мештанин Бањске Добривоје Радивојевић. У Бањској има сто незапослених. У близини Бањске је поодавно урађен један погон који никада није почео са радом, а питање је да ли ће икада и прорадити. До овог места саобраћају свакодневно аутобуси из Митровице и Звечана. Бањска има све предуслове да прерасте у право урбано, туристичко и бањско место за лечење, где ће увек бити гостију. З. Влашковић

Подели на: