Најновије вести

ХУМАНИТАРНА КРИЗА НА СЕВЕРУ

У српском делy Косовске Митровице, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу живи близу 60.000 Срба и одувек су се снабдевали робом из Србије. Најкритичније намирнице су млеко и хлеб. Председник привредника КиМ Радош Петровић каже и да се на административном прелазу свима контролишу гепеци и одузимају пакети млека или уља које неко понесе из централне Србије, а дозволи се пренос по једног литра

 

У трговинским радњама на северу Косова и Метохије у српским општинама Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, где живи близу 60.000 Срба, од 25. јуна приметна је несташица основних животних намирница. Такође, на пијаци и пиљарама у граду је понуда поврћа и воћа веома скромна. Више пиљара у северном делу Митровице је затворено. У већини трговинских радњи од уторка 25. јуна нема свежег млека и млечних производа, док се хлеб у рафовима може наћи до 15 сати у току дана. Ситуација се драстично променила након хапшења, 28. маја, у све четири српске општине на северу КиМ, 19 полицијских службеника, од којих 11 српске, 4 албанске и 4 бошњачке националности осумњичених да су учествовали у криминалној групи, злоупотреби положаја, кријумчарење робом и давање мита.

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ МЛЕКО

После ове акције Приштина је са полицијом појачала максимално присуство на алтернативним прелазима а Срби, због такси од 100 одсто никако нису робу хтели увозити на званичним прелазима Брњак код Зубиног Потока и Јариње код Лепосавића. Још приликом увођења такси, приштинске власти активирале су акцију „Челични прстен”, и то не само дуж целе административне линије Космета са централном Србијом, већ и унутар севера Космета, али је контрола посебно изражена у последњих десет дана. Као последица тога, у последњих неколико дана пекари на северу смањили су производњу хлеба за 60 одсто. „Залихе брашна се празне, па је питање да ли ће га, и поред драстично редуковане производње, бити до краја месеца. У среду, 26. јуна, чак пет велетрговина је затворило магацине, а питање је када ће и остали трговци великих и малих продајних објеката „ставити кључ у браву”, каже председник Удружења привредника са севера КиМ Радош Петровић, уз упозорење да ће од понедељка, 30. јуна, све продавнице на северу Космета бити затворене. Осим продавница са прехрамбеном робом, у којима већ нема брашна, млека, шећера, уља и соли, у „знак солидарности биће затворене и апотеке, али и остали продајни објекти”. „Поново апелујем на међународну заједницу да учини нешто, да натера Приштину да укине таксе, како грађани на северу Космета не би дошли у ситуацију да просе за парче хлеба”, наглашава Петровић. У јако лошој ситуацији је и болница у Косовској Митровици, где такође прети опасност да у наредним данима нестане хране за најтеже пацијенте, на посебном режиму ишране, али и за породиље и новорођенчад. Из Удружења привредника упутили су допис и вртићима, у којем их „упозоравају на изузетно тешку ситуацију због једнострано уведених такса”. Осећа се несташица и меса, месних производа, јаја… У појединим продавницама нема минералне воде. На тезгама у Северној Митровици за разлику од претходних дана, знатно је скромнија понуда воћа и поврћа. Трговци кажу да се продају залихе и да је уназад неколико дана обустављен увоз робе из централне Србије, због пооштрених контрола од стране косовске пограничне полиције.

СРБИ СЕ УЗДАЈУ У СРБИЈУ

Грађани су видно забринути, али како истичу, верују својој држави и знају да ће им и овог пута помоћи. „Па ситуација је све тежа и тежа, већ су велепродаје затвориле радње, затварају се и мале радње. Ми смо одржали састанак привредника којем је присуствовало преко 150 привредника са севера КиМ, из све четири општине, и донели смо одлуку да ћемо сви привредници, без обзира којом се делатношћу бавили, да се солидаришемо са радњама које се баве претежно прехраном и од понедељка затворимо сви све своје фирме, своје радње до нормализовања стања, тј. до престанка такси”, каже Радош Петровић. Власти у Приштини не само да не намеравају да укину таксе на српске производе већ у последње две недеље чине све да привредници на северу КиМ којима је прехрана основна делатност, ставе катанце на своје фирме. Грађани у Северној Митровици, различито реагују на могућу несташицу хране. Док неки праве залихе, поједини рачунају на своју издрживост с обзиром да су овде преживели све и свашта. Од 400 малих радњи чија је делатност прехрана, пола може да ради још дан или два. Српских млечних производа нема већ неколико дана, а продавци не узимају од других произвођача, јер народ то неће да купује, и онда остају залихе којима истекне рок. И брашно је на измаку, па ће и пекаре ускоро бити празне. Има привредника који су хтели да плате таксу од сто одсто, само да роба стигне на Север, али им ни то није дозвољено, већ су им тражили дозволе косовског министарства трговине. Према подацима Министарства трговине, Србија на дневном нивоу због тога трпи штету од милион евра и рачуна се да би на годишњем нивоу губитак за привреду износио 500 милиона евра. Др Златан Елек, заменик директора КБЦ у Косовској Митровици, каже да се свакодневно јављају добављачи хране са којима је ова болница раније склопила уговор и упозоравају да су залихе при крају. – Имамо велики проблем, јер у нашој болници дневно имамо око 400 лежећих пацијената, од којих су многи на посебном режиму. Уколико се таксе не укину, питање је шта да радимо са пацијентима. Апелујемо на међународну заједницу, али и на Светску здравствену организацију, да учине нешто како нам пацијенти не би умирали због нечијег хира – каже Елек. Алармантна је ситуација са несташицом хране и у Студентском центру Приштина, са привременим седиштем у Косовској Митровици, а уколико се нешто хитно не учини, више од хиљаду академаца неће моћи да користи услуге студентског ресторана. „Већ неколико дана студентима немамо да дамо млеко и млечне производе. Срећа је да је многима од њих завршен испитни рок, па су отишли кућама. Залихе хране имамо до краја месеца, али су студентски домови отворени до 12. јула. Шта да радимо до тада?”, пита Јово Поповић, директор Студентског центра, који је задужен за академце у шест студентских домова у Косовској Митровици, два у Лепосавићу и један у Звечану. Извештачи „Јединства”

Подели на: