Најновије вести

И даље непозната судбина 1.630 несталих особа

Прес-конференција заједничких представника српских и албанксих породица несталих, у Медија центру

 

Према евиденцији Међународног комитета Црвеног крста, 1.630 лица са територије Косова и Метохије се још увек води као нестало и њихова судбина није позната
На заједничкој конференцији Удружења породица косметских страдалника и Ресорсног центра за нестала лица у Приштини под насловом „Трећа деценија наде и безнађа“ која је одржана у Медија центру у Београду поводом Међународног дана несталих који се обележава 30. августа је истакнуто да је, према евиденцији МКЦК и даље непозната судбина 1630 несталих особа која до данас није разрешена. На конференцији су учествовали Гордана Ђикановић, члан Удружења која је водила конференцију, Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника, Маринко Ђурић, члан Удружења, Бајрам Ћоркинај из Удружења у Приштини, Ђуља Хазири из Косовске Митровице. Из Медија центра је овом приликом, поводом Међународног дана несталих послата порука свима који су одговорнима да трагају за несталим лицима. -Урадите нешто, договорите се, крените да разрешавате судбину још 1.630 лица са територије Косова и Метохије се још увек води као нестало и њихова судбина није позната, рекла је чланица удружења Гордана Ђикановић. Према њеним речима, осим породица несталих и комисија за нестала лица “готово да нико није заинтересован” да тај проблем почне озбиљније решавати.
-По овој динамици, како је било до сада, да се у последњих пет година, малтене на прстима једне руке могу избројати екшумирана и идентификована тела. Е сад ви замислите колико је још времена потребно да се сазна судбина још осталих 1.630. За ове 22 године, од када су се та страшна догађања десила, ми смо негде написали да смо ми све сузе већ исплакали, али се нисмо уморили и нећемо се уморити, рекла је Ђикановић. Она је истакла да је посебно задовољна што тај проблем на исти начин третирају и српске и албанске породице, рачунајући да ће заједничким порукама “можда пре стићи до циља да се одмрзне тај проблем који је предуго залеђен”. Председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић којој су киднапована оба родитеља и која о мајци до данас ништа не зна, изјавила је да то нису прве заједничке активности и да су оне почеле много раније. -Жеља нам је, и поред потешкоћа и опструкција са обе стране, да заједничким снагама снажније и енергичније утичемо на све релевантне факторе, како би дошли до истине и пронашли присилно отета лица”, рекла је Шћепановић.
Како је оценила, породице жртава трпе док “политичари одмеравају своје снаге и вуку потезе као на шаховској табли”.
“Прикривају се и уништавају кости и гробови да би се избегла одговорност, а одговорни су и Београд и Приштина и представници међународне заједнице и све оне земље чији су контингенти КФОР-а били на тим просторима. И зато им ми поручујемо: Господо, седните за исти сто, договорите се и поштујте договор. Изнесите све информације и архиву коју имате и пронађите нестала лица”, истакла је Шћепановић. Маринко Ђурић који је изгубио оца који је са још четри човека изгорео у кући чекајући КФОР-ове представнике да дођу да их одведу у Србију је истакао да се породице надају да ће кад тад код неких људи прорадити савест и да ће рећи истину.
 С.Ђукић

Подели на: