Најновије вести

И даље важи забрана контаката, не можемо се ослањати на колективни имунитет

Имунолог Срђа Јаковић је рекао на редовној конференцији за новинаре да и даље важи порука да нема окупљања и да ублажавање мера не мора скупо да нас кошта под условом да сви озбиљно швате да је и даље на снази забрана контаката. Епидемиолог Предраг Кон каже да проценат потврђених случајева од јуче до данас показује да вирус није више толико у циркулацији, али да ће се тек током лета знати колики нам је колективни имунитет.

 

Од последњег извештаја у Србији је забележено 196 нових случајева коронавируса, а тестирано је 5.906 особа. Укупан број потврђених случајева сада је 9.205, а тестираних 91.551.

Хоспитализовано је 2.375 пацијената, а на респиратору се налази 65.

Преминуло је још шест особа, тако да је укупан број преминулих сада 185. Излечено је 1.379 особа.

Имунолог Срђа Јанковић је истакао да и даље не би требало да долазимо у блиске контакте, односно да не би требало да се окупљају више од две особе које нису чланови истог домаћинства. Како је рекао, ако се сви тако будемо понашали, нема страха.

На питање колики нам је колективни имунитет, Јанковић је рекао да није ни био циљ његово стицање у овој фази због великог данка у људским животима који би морао да се плати.

Истакао је да сада не можемо да се ослањамо на колективни имунитет, него на противепидемијске мере.

“Фаза ублажавања мера, силаска криве и изласка је такође фаза где активно сузбијамо епидемију. Ако постанемо пасивни, настају велики проблеми које можемо да избегнемо”, поручио је Јанковић.

Истакао је да верује да немамо довољно параметара да знамо колики је реалан број заражених и да су се у другим земљама процене кретале у широком распону, у зависности од студија и географских параметара.

Неки су тврдили да је однос потврђених и стварних случајева 1:5, а неки 1:10. Јанковић наводи да постоје тврдње да је могуће и више. У сваком случају, каже, број јесте већи него број откривених.

Током лета истраживање прокужености
Епидемиолог Предраг Кон је указао да постоје лекари који кажу да је прокуженост много већа, али да у овом тренутку за то нема доказа. Каже да би то могло да се процењује на основу броја оних који имају клиничке симптоме и на основу процента позитивних случајева.

“У тренутној ситуацији ми видимо да вирус не циркулише баш толико, чим имамо свега 3,3 одсто позитивности од јуче до данас. Тако да вирус није толико у циркулацији, то је добро”, навео је Кон.

Истакао је да је једини начин да се утврди колики је колективни имунитет оријентациона студија која је предвиђена да се обави на 7.000 породица. Ускоро се очекују протоколи по том питању.

Најавио је и да ће током лета бити обављена и велика студија на око 70.000 тестираних и да ћемо онда знати колико нам је имунитет.

Каже да број умрлих јесте забрињавајући, али да је то последица онога што се дешавало у претходне две до три недеље и да је то још повезано са уласком вируса у геронтолошки центар у Нишу, мада је данас само један преминули одатле.

Такође, каже и да није више реч само о једном геронтолошком центру, и да би било добро да се такви случајеви никада нису десили.

“Ипак се десило, и сада нам одстаје да гледамо последице и бројимо тешке, смртне ишоде”, навео је Кон.

Сва пажња усмерена ка старијима
Говорећи о укидању ванредног стања, Кон је рекао да га то не брине јер је то везано за полицијски час, а ванредне мере и даље остају јер је на снази епидемија од посебног значаја.

Због тога, каже, ванредне мере и даље могу да остану, нарочито забрана окупљања, али то може да се прецизира. За сада је забрањено окупљање више од две особе, али је Кон навео да ће се то сигурно мењати.

Нагласио је да број позитивних почиње да се смањује и да то показује да је мања циркулација вируса, што омогућава да се мало олабаве мере по питању забране контаката.

Старији од 65 година ће моћи, кад се укине забрана кретања, да се крећу као и раније, али је основна ствар, истиче Кон, да су они најризичнија група и да забрана контаката важи првенствено за њих.

Како је објаснио, колико год то болно за њих било у овом тренутку, тек када вируса више не буде, онда ће се јавно рећи да је све отворено. Додао је да се тако нешто може очекивати у јуну.

“С тим што то не значи да смемо да се опуштамо. Морамо све тестове да урадимо, да знамо какав је имунитет и да не мислимо да смо трајно мирни”, навео је Кон.

Каже да лично не очекује висок проценат заштићености популације.

“Чак и да је 10 одсто, а по мојим проценама то је високо, 90 одсто би било оних који нису заштићени, а међу њима су и старији”, истакао је Кон.

Поручио је да је сва пажња усмерена ка особама старијим од 65 година.

Не верује да ће икада више бити увођене мере као до сада, али поручује да се епидемија неће одјављивати све док је проглашена пандемија.

Подели на: