Најновије вести

Имам ли право да дишем здраво

Протестом ученика Гимназије због загађене реке у Лапљем Селу обележен Светски дан чистог ваздуха

 

Поводом Светског дана чистог ваздуха у Лапљем Селу је одржан протест ученика Гимназије Приштина, која од протеривања 1999. године ради у поменутом селу. Носећи пароле на српском, руском и енглеском језику, са заштитним маскама на лицу, они су питали да ли имају право на чист ваздух и позвали надлежне институције да реше проблем загађене реке која из године у годину постаје све загађенија и озбиљно угрожава здравље људи и животну средину.

На протесту је затражено и да се пронађе загађивач из чијих постројења се испуштају отровне супстанце у реку Грачанку у непосредној близини Лапљег Села. Ученици су на овом својеврсном часу из екологије желели да  скрену пажњу да се некада чиста река из које се вода пила и око које се одвијао живот, данас претворила у извор заразе и озбиљну претњу.

– Окупили смо се данас да питамо надлежне институције зашто се канализација испушта уреку, зашто се у њу баца смеће, зашто се она не чисти редовно, зашто не мислите на нас, децу, и шта нам то остављате као залог за будућност, рекао је ученик Андрија Митић обраћајући се окупљенима.

На протесту су ђаци упитали  представнике међународних институција, али и представнике влада у Приштини, зашто сви ћуте.

-По чему не заслужујемо да живимо као сва друга деца? Да ли се у вашој земљи овако нешто дешава? Сви видите, сви чујете, сви осећате смрад и ћутите. Како се онда манифестује ваша брига о деци и заштити природе, упитао је Андрија испред ученика Гимназије замоливши надлежне институције да се озбољно позабаве и што је пре могуће реше проблем загађене реке.

Подршку ученицима пружили су и професори. Ана Костић, професор српског језика и књижевности, каже да су дошли до податка да се проблем око загађења реке решава, али и упозорила да све то може дуго да траје и да је много драгоценог времена већ потрошено.

Подсетимо, проблем загађености реке Грачанке актуелан је већ неколико година. Мештани Лапљег Села и Преоца, који су и најугроженији, тврде да је извор проблема фабрика у Ајвалији која испушта отровне материје због којих вода поприма кречно белу боју, при чему се из корита реке шири неподношљив смрад. У решавање проблема укључила се и Општина Грачаница, и неколико пута су се обраћали надлежним инспекцијским службама и ресорном министарству, као и Општини Приштина на чијој се територији налази поменуто село, односно загађивач. У више наврата су из ове локалне самоуправе поручивали да решење постоји у виду отварања фабрике за пречишћавање отпадних вода и да Општина Грачаница није у могућности да сама финансира њену изградњу, али и да без сарадње са поменутим институцијама у Приштини они сами не могу да реше проблем.

Протест је организовао Ученички парламент Гимназије Приштина и, како су поручили са скупа, наставиће да скрећу пажњу на овај проблем док се он не реши.  М.Ч.

 

Подели на: